Umicore en Zinifex dopen gezamenlijk zinkbedrijf Nyrstar (update)

De joint venture tussen Umicore en het Australische Zinifex krijgt de naam Nyrstar mee. Julien De Wilde, ex-topman van onder andere Bekaert, krijgt de voorzittersstoel. Dat zijn de belangrijkste nieuwigheden uit het definitieve akkoord dat beide groepen ondertekenden.

(tijd) Het nieuwe bedrijf wordt in de loop van september opgericht en zal daarna naar de beurs gebracht worden.

'Nyr' is oud-Noors voor 'nieuw' en 'star' spreekt voor zich. In Nyrstar worden de respectieve zinkraffinage- en zinklegeringsactiviteiten van beide groepen ondergebracht. De meer complexe zinkproducten van Umicore, zoals zinkpoeders en bouwmaterialen, blijven buiten de samenwerking.

Opmerkelijk is dat Umicore in september mogelijk slechts een deel van zijn belang in het Thaise zinkbedrijf Padaeng Industries bij Nyrstar zal onderbrengen. 'Als een buitenlandse aandeelhouder 25 procent van een Thais bedrijf in handen krijgt, is die verplicht een openbaar bod te doen op alle overige aandelen. En dat is niet onze bedoeling. Dat betekent dat we slechts 24,9 procent in Padaeng gaan plaatsen in de joint venture. Voor de overige 22 procent, die we in bezit hebben, zoeken we nog naar een oplossing om die ook voor de oprichting over te hevelen naar Nyrstar', verduidelijkt woordvoerder Bart Crols.

Heel wat gegevens, over bijvoorbeeld de omvang van het bedrijf of de benoeming van de topfuncties werden in december 2006, bij de ondertekening van een Memorandum of Understanding, al aangekondigd. Nyrstar zal 4.500 werknemers tellen en jaarlijks zo'n 1,2 miljoen ton zink en zinklegeringen produceren. Nyrstar is daarmee het grootste bedrijf in zijn soort, gevolgd door Korea Zinc Group en Xstrata. De nieuwe joint venture zal bestaan onder Belgisch recht met een hoofdkwartier in Londen. De Belgische materiaaltechnologiegroep Umicore en de Australische zink- en loodgroep Zinifex krijgen een belang van respectievelijk 40 en 60 procent in Nyrstar.

Ondertussen krijgt ook de Raad van Bestuur vorm. Julien De Wilde wordt aangesteld als toekomstige voorzitter van Nyrstar. Peter Mansell en Karel Vinck, respectievelijk voorzitter van de raad van bestuur van Zinifex en Umicore, krijgen ook een zitje. Andere namen zijn nog niet bekend.

Over de waarde van het bedrijf wordt druk gespeculeerd. Bij Umicore zelf wou men daarover nog geen commentaar geven maar gedelegeerd bestuurder Thomas Leysen zei vorig jaar dat Nyrstar mogelijk zelfs een zitje in de Bel20 zal veroveren. De waarde bedraagt volgens een ING-analist 1,5 a 2 miljard euro.

Met de afsplitsing van zinkraffinage en zinklegeringen is de transformatie van Umicore van een grondstoffenbedrijf naar een materiaaltechnologiebedrijf afgerond. Eerder bracht Umicore al zijn koperactiviteiten naar Euronext Brussel onder de naam Cumerio.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Laurent Willaert laurent.willaert@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: 32 2 4231822; fax: 32 2 4231750)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud