Advertentie

Umicore overtreft eigen doelstellingen in 2006 (update)

De materiaaltechnologiegroep Umicore haalde in 2006 een recurrent bedrijfsresultaat (rebit) van 336,1 miljoen euro, 44 procent meer dan een jaar eerder en meer dan 10 miljoen boven de bovenkant van de eigen verwachtingsvork.

(tijd) De recurrente nettowinst steeg met 45 procent tot 219,4 miljoen euro. De nettowinst steeg 38 procent tot 195,8 miljoen euro. De groei komt voornamelijk op conto van de raffinageactiviteiten en van de zinkdivisie.

De divisie Edelmetaaldiensten is gespecialiseerd in de verwerking van elektronisch schroot, zoals bijvoorbeeld moederborden van computers en gebruikte autokatalysatoren. Die producten bevatten goud, zilver, platinum en tientallen andere minder bekende edele metalen die Umicore recycleert. De rebit van de divisie verdubbelde tot 131,3 miljoen euro. 'Het zijn uitzonderlijke resultaten', verklaart het bedrijf. Dat komt door de samenloop van gunstige bevoorradingsvoorwaarden, hoge metaalprijzen en betere operationele efficientie. De herstructurering van de site in Hanau en de investering van 50 miljoen euro in Hoboken zullen nog tot verdere efficientieverbeteringen leiden.

Ook de zinkafdeling heeft een topjaar achter de rug. Die haalde 58,3 miljoen euro rebit, een stijging van 136 procent. De afdeling leed wel onder de hogere energieprijzen, de lagere TC/RC's en lagere volumes als gevolg van de afbouw van de productiecapaciteit en van productieproblemen in de Franse vestigingen. Dat alles werd echter meer dan gecompenseerd door de enorme stijging van de zinkprijs. Die piekte in de loop van het jaar - in november - op 4.515 dollar per ton. Umicore kon daar niet volledig munt uitslaan omdat het bedrijf zich indekt tegen prijsschommelingen en daardoor tevreden moest nemen met mindere voorwaarden.

In december kondigde Umicore aan dat het zijn zinksmelt- en zinklegeringsactiviteiten gaat samenvoegen met die van het Australische Zinifex. Daardoor zou de grootste zinkgroep ter wereld ontstaan, met de voorlopige werknaam Newco. 'Het due diligence proces verloopt vlekkeloos', klinkt het. Volgens de planning zal Newco in het derde kwartaal van 2007 boven de doopvont worden gehouden en zijn beursgang maken op de beurs van Brussel. Het zou het sluitstuk zijn van een jarenlange stroomlijning, waarbij ook de koperactiviteiten een eigen leven kregen. De andere zinkactiviteiten, zijnde zinkchemicalien en bouwproducten, blijven binnen Umicore. Daartoe behoren onder andere zinkpoeders voor gebruik in medicijnen en zink als beschermende dekkingslaag voor zeecontainers.

Het is de eerste keer dat Umicore afzonderlijke resultaten geeft voor de verschillende takken van de zinkdivisie. Daaruit blijkt dat zinkchemicalien en bouwproducten tekenen voor 50,8 miljoen euro rebit, oftewel bijna volledig de winst van de gehele zinkafdeling.

De overige twee afdelingen, Nieuwe Materialen en Edelmetaalproducten & Autokatalysatoren kenden een vrij vlak jaar.

Deze laatste is sinds de overname van PMG in 2004 de grootste poot van het bedrijf en haalde in 2006 een rebit van 139 miljoen, een groei van 2 procent. De markt voor autokatalysatoren groeit jaar na jaar door de invoering van steeds strengere beperkingen op de uitstoot van schadelijke gassen bij auto's en zware voertuigen, zijnde vrachtwagens en offroadvoertuigen zoals bulldozers. In deze laatste categorie heeft Umicore wat achterstand op zijn belangrijkste concurrent Johnson Matthey en is daarom ook een van de topprioriteiten voor het R&D-team. Ondertussen investeert het bedrijf ook in nieuwe productie- en testcapaciteit. De groei bleef in 2006 al bij al beperkt door de daling van de Amerikaanse automarkt. De Europese markt steeg met 2 procent maar China (+22%) blijft het groeiland bij uitstek. Een tweede lokale productielijn werd er in het derde kwartaal geopend.

De afdeling omvat ook nog enkele kleinere activiteiten, gaande van materialen voor gebruik in LCD-schermen tot goud en zilver voor de juwelenindustrie. Sinds kort krijgt ook de brandstofceltechnologie een aparte vermelding binnen deze tak. In de zomer van 2006 sloegen Umicore en Solvay de handen in mekaar voor de ontwikkeling en commercialisering van brandstofcellen voor draagbare toepassingen en auto's.

De rebit van Nieuwe Materialen zakte 11 procent tot 52,9 miljoen euro. Deze afdeling staat vooral bekend voor de productie van lithiumkobaltiet en andere stoffen die gebruikt worden in herlaadbare batterijen. Die deden het goed, onder andere doordat meerdere laptopproducenten problemen kenden en batterijen terugriepen ter vervanging. Anderzijds zet de sector van draagbare electronica druk op de prijzen. De andere activiteiten, zoals diamantwerktuigen en germanium voor LED-toepassingen en fotovoltaische systemen, boekten eveneens vooruitgang.

Voor 2007 geeft het management nog geen concrete vooruitzichten, maar een even sterke groei als in 2006 is uitgesloten. Het management geeft aan dat de groei van de raffinageactiviteiten in 2006 uitzonderlijk was en dat er geen herhaling in zit. Bij Nieuwe Materialen verwacht Umicore wel volumegroei, maar ook margedruk bij meerdere producten. De autokatalysatorbusiness zal aan een normaal tempo groeien.

Umicore noteert in ochtendhandel stabiel op 141,20 euro.

Jan De Schamphelaere

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud