Umicore stapt met Hydro in productie silicium voor zonnecellen

De materiaaltechnologiegroep Umicore richt samen met het Noorse Hydro een producent op van solar grade silicium. Dat is silicium dat gebruikt kan worden voor de productie van zonnecellen.

(tijd) De nieuwe onderneming krijgt de naam HyCore en is gevestigd in het Noorse Porsgrunn. In een eerste fase wordt een proefvestiging opgericht met een capaciteit van 20 ton solar grade silicium per jaar. Voor de testfabriek, die in 2008 af moet zijn, is een budget van 26 miljoen euro voorzien. Indien succesvol wordt de fabriek tegen 2010 uitgebreid om volumes te produceren op industriele schaal.

Umicore heeft een belang van 51 procent in HyCore, Hydro houdt 49 procent aan. De samenwerking tussen de twee startte 15 maanden geleden. Umicore zal vergoed worden voor de koesten voor Onderzoek & Ontwikkeling die het al heeft gemaakt. Die royalties bedragen 2,5 miljoen euro. Paul Mijlemans zal HyCore leiden, hij stond eerder aan het hoofd van de halfgeleidersubstraten-activiteit voor fotovoltaïsche ruimtetoepassingen van Umicore.

De technologie van HyCore is eigen technologie van Hydro en Umicore die metallurgisch silicium omzet in solar grade silicium en is 'aanzienlijk meer energie-efficient'. Alle procesmaterialen worden opnieuw gebruikt.

'Metallurgisch silicium is er in overvloed, maar de vraag naar solar grade silicium is flink gestegen', laat Umicore nog weten. 'De economische beperkingen van de traditionele omzettingstechnologie hebben geleid tot een tekort aan solar-grade silicium, wat dan weer leidt tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën.'

Het Noorse Hydro is wereldleider voor energielevering en aluminium met 33.000 werknemers. Het is een producent van olie en gas en de op twee na grootste geintegreerde leverancier van aluminium.

Roel Verrycken

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud