Umicore wint na vooruitzichten sectorgenoot

Foto Photonews ©Photo News

Op Euronext Brussel won het aandeel Umicore in een dalende markt ruim 7 procent. De aanleiding is de beter dan verwachte prognose op de tweede jaarhelft bij de materialenspecialist Johnson Matthey (JM). Het Britse bedrijf is een sectorgenoot van Umicore in de markt voor autokatalysatoren.

(tijd) - JM haalde in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar 98,6 miljoen pond winst, een toename met 12 procent. De omzet klokte 24 procent hoger af op 4,4 miljard pond.

Vooral de prognoses van JM stemt beleggers en analisten opgetogen. JM verwacht in de periode van oktober tot maart een terugval van zijn winst voor belastingen met 5 tot 15 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Analisten hadden erger verwacht, gezien de stroom aan slecht nieuws uit de autosector.

'Dit zijn sterke halfjaarcijfers en de guidance voor het komende halfjaar is geruststellend', aldus een analist aan Bloomberg. 'De groep is in goede gezondheid.'

Het aandeel Johnson Matthey reageert op de beurs van Londen met ruim 12 procent winst. In Brussel was sectorgenoot en concurrent Umicore veruit de sterkste klimmer binnen de Bel20 met 7,5 procent winst tot 12,78 euro. Umicore is samen met Johnson Matthey en de BASF-divisie Engelhard wereldmarktleider voor autkatalysatoren. De drie bedrijven controleren elk een derde van de markt. JM is bovendien ook actief in raffinage van platinum en andere edelmetalen.

De crisis in de autosector noopte Umicore een week geleden nog tot een winstwaarschuwing. 'De hele autosector is in crisis', klonk het toen. 'Sinds de publicatie van onze trading update voor het derde kwartaal op 23 oktober is de toestand voor de autoindustrie drastisch verslechterd.'

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud