Advertentie

Vakbonden buigen zich maandag over directievoorstel VW Vorst

De directie van Volkswagen Vorst heeft een voorstel klaar over de toekomst van de fabriek. Maandag moeten de vakbonden beslissen of ze het voorstel al dan niet ondertekenen.

(belga) "We willen dat de vakbonden hun verantwoordelijkheid nemen", zo deelden personeelsdirecteur Jos Kayaerts en technisch en logistiek directeur Norbert Steingräbert vrijdagochtend mee aan de pers.

Maandag komen ook vertegenwoordigers van Audi en Volkswagen uit Duitsland naar Vorst om over het voorliggende plan te praten. "Eind november zagen wij weinig toekomst voor de fabriek, maar wat nu op tafel ligt, overtreft onze verwachtingen", deelde Kayaerts mee. Volgens hem vormt het plan een goede basis voor een gezonde economische situatie van de fabriek in de toekomst. Het plan van de directie, waarover donderdagavond tot 00.30 uur werd onderhandeld, bevat informatie over de producten en volumes die in de komende jaren in Vorst geproduceerd zullen worden.

Voorts voorziet het plan dat de arbeidskosten met 20 pct moeten dalen. "Die maatregelen zullen echter een zeer beperkte invloed hebben op het nettoloon van de werknemers", verzekert Kayaerts. "Het is een zeer fair plan gezien de omstandigheden". Om 20 procent te besparen op de arbeidskosten, zal het personeel in de toekomst 38 uur per week (en niet langer 35 uur) moeten werken zonder loonsverhoging.

Daarnaast zullen ook de structuren vereenvoudigd worden en zal een deel van het loon, zoals premies, variabel worden. Het toekomstplan bevat ook enkele garanties. Zo is de werkgelegenheid tot eind 2010 verzekerd en komen er zeker investeringen in de fabriek in Vorst. Ook is de garantie opgenomen dat het loon van de werknemers niet onder een bepaalde grens zal zakken. "Tot 2009 zijn er 2.200 banen gegarandeerd. Mogelijk zullen dat er meer zijn, maar daar willen we geen cijfer op plakken", zei de personeelsdirecteur. "Verder dan het voorliggende plan konden we niet gaan", verzekert Kayaerts. Volgens hem probeert de directie van VW Vorst "open te communiceren" en is het zeker niet de bedoeling om dreigende taal te spreken.

Volgens de directie moet er snel een beslissing komen over het plan. "Vanaf augustus of september zou in Vorst de Audi A3 geproduceerd worden. Daarvoor zijn investeringen nodig, dus moeten we dringend zekerheid hebben over het plan", aldus Kayaerts. Als de vakbonden maandag niet akkoord zouden gaan, is het terug naar af en belandt de fabriek weer in dezelfde situatie als in november 2006. In 2007 zal VW Vorst de Polo, Golf en de Audi A3 produceren.

Vanaf 2009 zal Vorst de enige fabriek zijn waar de Audi A1 wordt gebouwd. Ook de Polo en nog een andere Audi-model zullen dan in Vorst van de band rollen.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud