Advertentie

Vakbonden GM bereiden zich voor op 'knalharde acties'

De vakbonden van autobouwer General Motors (GM) bereiden zich voor op 'knalharde acties' als blijkt dat de directie een van de Europese Opel-fabrieken wil sluiten. 'Een constructief overleg' blijft weliswaar de eerste optie van de bonden, maar toch willen ze naar eigen zeggen "voorbereid" zijn wanneer de directie zou beslissen om de poorten van een fabriek te sluiten.

(belga) De Europese directie van GM wil vanaf 2009 jaarlijks twee miljoen wagens van de volgende Opel Astra laten bouwen. Dat zijn er zo'n 250.000 te weinig om iedereen aan de slag te houden. In het slechtste geval komt het tot een sluiting van een van de fabrieken. De directie houdt totnogtoe de lippen stijf op elkaar, maar de vakbonden zijn intussen voorbereid op een 'worst case scenario'.

Ten laatste op 16 april moet de directie duidelijk maken welke kant ze op wil. 'Doet ze dat niet, dan is het oorlog. En in een oorlog zijn er geen winnaars, maar enkel verliezers', zegt vakbondsman Rudi Kennes. 'Wij streven ernaar dat voor elke wagen die in Europa verkocht wordt, er ook een gebouwd wordt in Europa. Nu wordt een volledige shift van een fabriek uitbesteed buiten West-Europa', stelt Kennes.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud