'Vakbondssolidariteit blijft behouden'

Rudi Kennes (ABVV) wijst erop dat de solidariteit tussen de Europese vakbonden bij Opel standhoudt, ook na financiële toezeggingen door de Britse regering en na een voorakkoord in de Spaanse Opel-fabriek van Zaragoza. Kennes zegt dat hij daarover vrijdagavond nog contact heeft gehad met de Europese vakbondskoepel.

(belga) - 'Er is geen sprake van gebroken solidariteit', benadrukte de vakbondsman aan Belga. 'Wie dat zegt, moet zich eerst informeren over het dossier.'

Kennes wijst erop dat wat in het Verenigd Koninkrijk gebeurt, een overheidsinitiatief is. 'De Britse regering geeft er in de aanloop naar de verkiezingen een kredietgarantie aan General Motors (GM), hoewel er geen bijkomende garanties zijn voor de fabriek in Luton. Het lijkt er dus op dat de Britse regering de arbeiders in Luton verkoopt om die van Ellesmere Port te behouden', aldus Kennes.

Over de overeenkomst die bereikt is met de vakbonden van de fabriek in het Spaanse Figueruelas (Zaragoza), zegt Kennes dat het om een voorakkoord gaat. 'Er zal niets uit het akkoord worden geïmplementeerd zolang er geen Europees akkoord is en een oplossing voor Opel Antwerpen', maakt de ABVV'er zich sterk. 'Bovendien is er daar geen sociaal plan en zijn er geen inleveringen door het personeel. Werknemers die er hun baan verliezen, kunnen op kosten van de regering twee jaar thuisblijven.'

Kennes concludeert dan ook dat Groot-Brittannië politiek wel een eigen koers vaart, maar dat de Europese vakbonden aan hetzelfde zeel blijven trekken. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud