Verhofstadt vraagt onderzoek naar dood diamantair

Premier Guy Verhofstadt heeft zijn verontwaardiging geuit over de omstandigheden van de huiszoeking in de Antwerpse diamantwijk. De eerste minister heeft Justitie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de omstandigheden en de toedracht van de huiszoeking, meldt zijn woordvoerder.

(belga) Tijdens een huiszoeking bij de firma Beltaj in de Antwerpse diamantwijk heeft de Indische diamantair Mikil M. (Manilal) donderdagmorgen een hartaanval gekregen. De man, die eind de veertig was, stierf ter plaatse. Volgens de Hoge Raad voor Diamant (HRD) werden de hulpdiensten te laat verwittigd, wat door het parket ontkend wordt. De HRD is er ook niet over te spreken dat de huiszoeking toch nog werd voortgezet.

De huiszoeking vond rond 7.30 uur plaats in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Het werd de diamantair in kwestie allemaal te veel en hij zakte ineen. "De politie heeft pas na vijf à tien minuten de hulpdiensten verwittigd", zegt Philip Claes. "De speurders hebben vervolgens naar de onderzoeksrechter gebeld voor verdere instructies en die besliste dat de huiszoeking zonder meer moest verder gaan."

De diamantair was intussen overleden. De HRD en de Indiase gemeenschap zijn diep verontwaardigd dat de huiszoeking in dergelijke omstandigheden alsnog werd uitgevoerd. "Wij hebben respect voor de wetten en het gerecht, maar hier is men toch over de schreef gegaan", zegt Claes.

Aangezien de HRD geen betrokken partij was, zal het geen klacht indienen. Of de familie van het slachtoffer verdere stappen gaat ondernemen, is nog niet duidelijk. De raad van bestuur van de HRD steekt donderdagmiddag wel de koppen samen. "We gaan bekijken of we vanuit de sector bepaalde acties gaan ondernemen naar de overheid toe, want dit kan echt niet."

Volgens het Antwerpse parket werden de hulpdiensten wel meteen verwittigd. "De huiszoeking is om 7.32 uur van start gegaan. Op dat ogenblik is ook het slachtoffer onwel geworden. Om 7 uur 33 minuten en 42 seconden precies werd de ziekenwagen verwittigd. Dat is anderhalve minuut later en dus geen vijf of tien of twintig minuten later", zegt Dominique Reyniers van het Antwerpse parket.

Over de huiszoeking zelf kon het parket geen commentaar geven. "De huiszoeking zelf en de manier waarop ze wordt uitgevoerd ligt volledig in handen van de onderzoeksrechter", aldus Dominique Reyniers. "Maar de wijze waarop ze werd uitgevoerd wordt wel nagekeken"

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud