Verhofstadt wijst op inspanningen regering en nodigt directie uit

Premier Guy Verhofstadt heeft de nieuwe directie van Volkswagen uitgenodigd voor overleg. Naar aanleiding van de onzekerheid over de VW-vestiging in Vorst herinnert de regering eraan dat zij de voorbije jaren bijzondere inspanningen heeft geleverd voor de automobielsector. Zij hoopt dat Volkswagen daar rekening mee houdt.

(belga) "Naast de algemene maatregelen voor de verbetering van het investeringsklimaat, zoals bijvoorbeeld de invoering van de notionele interestaftrek, hebben wij kosten nog moeite gespaard om de lasten voor de automobielsector te verlagen. Zo heeft de regering sinds 2004 progressief de arbeidskost voor de ploegenarbeid verlaagd in de vorm van een korting op de bedrijfsvoorheffing. Op 1 april 2007 zal die korting zijn opgelopen tot 10,7 procent", luidt het vrijdag in een mededeling. De ministerraad keurde vrijdag het optrekken van de korting tot 10,7 procent overigens nog goed.

De eerste minister wijst er ook nog op dat de regering in opdracht van de sociale partners een wettelijk kader uitwerkt voor het zogenaamde plus-minus-conto voor de automobielsector. Die regeling laat toe de wettelijk vastgelegde arbeidsduur flexibel aan te passen aan de productiecyclus van een automodel en verhoogt zo de flexibiliteit in de onderneming. "In de toekomst zal het dus mogelijk zijn om de wekelijkse arbeidsduur af te stemmen op de levenscyclus van de automodellen", klinkt het.

"De regering is vast van plan om door te gaan met dit beleid dat erop stoelt de arbeidskost in de Belgische assemblagebedrijven te verminderen onder het niveau van Duitsland. De regering gelooft immers dat de automobielsector een belangrijke toekomst heeft in ons land. Bovendien blijkt de VW-vestiging in Vorst tot de productiefste van de ganse groep te behoren. De regering hoopt dat de nieuwe directie in Wolfsburg bij de toekomstige opmaak van hun productieplannen rekening zal houden met de geleverde inspanningen in Vorst, de mérites van deze productievestiging, de maatregelen ter ondersteuning van de sector in ons land en zich niet louter laat leiden door een nationale reflex", besluit de premier.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud