Verhofstadt wil geleidelijke afbouw staking VW Vorst

Premier Verhofstadt pleit ervoor om de staking bij Volkswagen in Vorst geleidelijk te stoppen. Dat verklaarde hij tijdens het televisieprogramma De Zevende Dag op de openbare omroep.

(belga/tijd) - De eerste minister stelde wel begrip te hebben voor de actie wegens de brutale aankondiging van de VW-directie. Op RTL-TVi gaf MR-vice-premier Didier Reynders de VW-top een drie op tien voor de manier waarop ze zich gedragen heeft. Hij hoopte in januari de score te verdubbelen als er meer duidelijkheid is over de toekomst van Vorst.

De communicatie van de VW-top kon ook op niet veel begrip rekenen bij de voorzitters van de grote Vlaamse partijen. Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte vond dat de directie de werknemers van het bedrijf niet respecteert. Zijn VLD-collega Bart Somers zei dat er eerst alles moet gezet worden op de redding van het bedrijf. Daarna kan het proces gemaakt worden over de verantwoordelijken.

Guy Verhofstadt gaf in de Zevende Dag een stand van zaken in het VW-dossier na zijn ontmoeting met de VW-top van vrijdag. De werknemers van Vorst zullen langer moeten werken tegen minder loon, maar daarmee komen ze volgens de premier op hetzelfde niveau van de andere autofabrieken in België - Ford Genk, GM (Opel) Antwerpen en Volvo Gent. Ook hij wees erop dat in 2007 nog Golfs kunnen geproduceerd worden in Vorst, wellicht tot in de herfst.

De premier merkte nog op dat de lastenverlagingen die de regering wil doorvoeren voor alle autofabrieken en toeleveringsbedrijven zullen gelden. Het doel is zekerheid te brengen voor de Belgische auto-industrie. Als de operatie afgerond is, zullen in België bijna exclusieve modellen gebouwd worden die enkel in België worden gemaakt, aldus nog Verhofstadt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud