Verkoop Opel aan Magna zo goed als rond

Foto PhotoNews ©Photo News

General Motors verkoopt een meerderheidsbelang in Opel aan de Canadees-Oostenrijkse producent van auto-onderdelen Magna en de Russische staatsbank Sberbank. Siegfried Wolf, de cogedelegeerdbestuurder van Magna, maakte donderdag bekend dat 'alle probleempunten tussen Magna, Sberbank en GM zijn opgelost'.

(tijd) - De oplossingen zouden zijn opgenomen in een aangepast overnameplan dat donderdagochtend aan de directie van GM is overhandigd

Loonoffers

Details over het gewijzigde plan zijn nog niet bekend. Duidelijk is wel dat het consortium van Magna en Sberbank samen 55 procent van de aandelen Opel overnemen: elk 27,5 procent. GM houdt 35 procent van de aandelen en de werknemers zouden in ruil voor stevige loonoffers 10 procent van de aandelen krijgen.

GM stelde zich terughoudend op en zei het plan eerst te willen bestuderen. De andere overnamekandidaat, het in Brussel genoteerde investeringsfonds RHJ International geeft de strijd nog niet op. 'Wij zijn nog in de race', zei een strijdvaardige woordvoerder donderdag.

Haast

Het consortium van Magna en Sberbank was voor de Duitse overheden de enige aanvaardbare kandidaat. Berlijn had de afgelopen dagen in steeds duidelijkere bewoordingen laten weten dat een overname door RHJ onbespreekbaar was. Bondskanselier Angela Merkel heeft haast met het Opel-dossier, omdat ze het voor de federale parlementsverkiezingen van 27 september wil hebben opgelost.

Antwerpen

Behalve op de steun van de Duitse overheid kan Magna ook rekenen op steun van de Europese Ondernemingsraad van Opel, inclusief diens Antwerpse vicevoorzitter en ABVV-voorman, Rudi Kennes. 'Als het de richting van Magna uitgaat, is dat goed nieuws voor de fabriek in Antwerpen', zei Kennes donderdagavond.

Veel kans dat Magna de Antwerpse fabriek ook daadwerkelijk open zal houden, lijkt er echter niet te zijn.

Maanden

De echte overdracht van het meerderheidsbelang van GM in Opel aan Magna kan nog maanden duren. Niet alleen de raad van bestuur van GM, maar ook de Duitse deelstaatregeringen en de Bondsdag moeten nog instemmen met de toekenning van de extra miljarden euro's noodkredieten waarop Opel een beroep zal doen. Ook de Europese Commissie zal de verkoop van een fiat moeten voorzien.

 

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud