Verlies Alcoa groter dan verwacht

©BLOOMBERG NEWS

Aluminiumgigant Alcoa heeft over het eerste kwartaal van 2009 een groter dan verwacht verlies geleden. Het verlies is met 497 miljoen dollar wel aanzienlijk kleiner dan vorig kwartaal, toen Alcoa een verlies van 929 miljoen dollar slikte. De afnemende vraag en kelderende aluminiumprijzen zetten de rendabiliteit onder druk. Concrete vooruitzichten voor de komende kwartalen geeft Alcoa niet.

(tijd) - Het verlies over het eerste kwartaal kwam uit op 497 miljoen dollar of 61 dollarcent per aandeel. Uit een analistenrondvraag door Reuters kwam een verwacht verlies per aandeel van 54 cent per aandeel naar voor. In de overeenkomstige periode in 2008 werd nog 303 miljoen euro winst geboekt. De omzet viel terug tot 4,1 miljard dollar van 5,7 miljard dollar een jaar eerder.

Naar de resultaten van Alcoa, en in het bijzonder de vooruitzichten voor de komende kwartalen, werd vol verwachting uitgekeken door de markt. Alcoa is immers traditioneel de eerste om met kwartaalcijfers voor de dag te komen.

Becijferde vooruitzichten voor de nabije toekomst geeft de aluminiumreus niet. Alcoa wijst er wel op dat verschillende maatregelen werden genomen om de rendabiliteit en kasstroom in 2009 en verder te verbeteren. Daarvan ziet Alcoa al een impact in het eerste kwartaal.

Ook voor de aluminiumindustrie in zijn geheel ziet Alcoa een aantal positieve tendensen. Zo moeten de uitgaven voor infrastructuur en energie-efficiente projecten door de regering Obama een positief effect hebben op de aluminiumsector. 'Op de middellange termijn ondersteunen factoren zoals de bevolkingsgroei en urbanisatie de vraag naar aluminium', klinkt het.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud