Veto van Zweden tegen Russische miljardair in Spyker

©AFP

De Zweedse overheid heeft de terugtrekking geëist van de Russische miljardair Vladimir Antonov, grootaandeelhouder van Spyker, voor de overname van Saab. Antonov zou verdacht worden van illegale activiteiten. Dat schrijft de Zweedse krant Dagens Industri zaterdag op basis van een bron dicht bij het dossier.

(tijd) - Victor Muller, de topman van de kleine Nederlandse fabrikant van luxewagens Spyker, nam vlak voor de overname van Saab het belang van 30 procent van Antonov in Spyker integraal over. Zonder daarvoor een reden op te geven. Volgens Dagens Industri was de exit van Antonov een eis van de Zweedse overheid en GM. Dinsdag kondigde GM de verkoop van Saab aan Spyker.

Uit een onderzoek van de Zweedse inlichtingendienst (Säpo) kwamen 'zware verdenkingen van economische criminaliteit, witwaspraktijken en banden met criminele organisaties' naar boven. GM stelde zijn veto tegen de deal nadat die informatie aan de Amerikaanse FBI werd doorgegeven. Het veto werd gevolgd door de aankondiging van de ontmanteling van Saab op 18 december.

Hans Lindblad, een hooggeplaatste medewerker van het Zweedse ministerie van Financiën, geciteerd door de krant, bevestigde dat het Zweedse onderzoek naar de familie Antonov een blokkering van de verkoop door GM tot gevolg had.

Door de fusie met Saab en de exit van de Rus Vladimir Antonov is zijn belang in Spyker boven 30 procent gestegen, waardoor hij een bod op alle aandelen zou moeten lanceren. Maar daar heeft Muller het geld niet meer voor.

GM krijgt 74 miljoen dollar (52,5 miljoen euro) in cash van Spyker, en 100 miljoen dollar aan liquiditeiten binnen Saab. Daarbij blijft het ook aandeelhouder, met 326 miljoen dollar aan preferente aandelen van het nieuwe Saab.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud