Vlaanderen doet gooi naar redding Opel Antwerpen

©Photo News

De Vlaamse regering heeft maandag een nieuw initiatief genomen om de toekomst van Opel Antwerpen te verzekeren. In een brief aan GM Europe stelt de Vlaamse regering een sale-and-lease-back-operatie voor die voor General Motors 200 miljoen euro kan opleveren. GM kan dat geld dan inzetten om de vestiging in Antwerpen open te houden.

(belga) - De Amerikaanse autobouwer GM moet herstructureren. In Europa moet GM ongeveer 900 miljoen euro besparen. De autobouwer moet ook een businessplan uitwerken en voor 3,3 miljard euro externe financiering aantrekken.

Om de toekomst van de Antwerpse vestiging te vrijwaren, deed De Vlaamse regering GM eerder al het voorstel om de financiering van nieuwe investeringen in Opel Antwerpen te waarborgen voor een bedrag dat kan oplopen tot 200 à 300 miljoen euro.

Daarbovenop stelt de Vlaamse regering maandag een sale-and-lease-back-operatie voor aan GM: het vastgoed van Opel Antwerpen, gronden en gebouwen, zou kunnen worden aangekocht en opnieuw verhuurd aan de autobouwer. De naar schatting 200 miljoen euro die dit GM kan opleveren, kan dan gebruikt worden om de vestiging in Antwerpen open te houden. Het Antwerps Havenbedrijf, op dit moment eigenaar van het grootste deel van de bedrijventerreinen in de haven, kan bij de operatie betrokken worden. Het Havenbedrijf beschikt sowieso over een voorkooprecht.

De Vlaamse regering vraagt wel een sterk businessplan voor een verzelfstandigd GM Europe, waar Antwerpen zijn plaats moet in krijgen.
Het voorstel is overgemaakt aan de top van GM Europe, in een brief die is ondertekend door Vlaams minister-president Kris Peeters, de viceminister-presidenten Frank Vandenbroucke en Dirk Van Mechelen en minister van Economie Patricia Ceysens.

'Deze week wil GM de gesprekken met potentiële investeerders in een verzelfstandigd GM Europe in een beslissende fase brengen. De Vlaamse regering zet met dit nieuw aanbod Opel Antwerpen duidelijk op de kaart', zegt minister-president Peeters, gevraagd naar een reactie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud