Advertentie

'Vlaanderen wil staatsgarantie voor Opel Antwerpen'

foto belga ©BELGA

Volgens het hoofd van de ondernemingsraad bij Opel, Klaus Franz, heeft de Vlaamse regering autobouwer General Motors Europe een staatsgarantie in het vooruitzicht gesteld van 200 à 300 miljoen euro en dit om de arbeidsplaatsen bij Opel Antwerpen te verzekeren. Bij de Vlaamse regering wil men het bedrag niet bevestigen, maar zegt men wel een brief te hebben gestuurd naar GM.

(belga/tijd) - De borg zou kaderen in de productie van een terreinwagen in Antwerpen. Die moet de opvolger worden voor de Astra, waarvan de productie in 2010 afloopt. Er dreigt evenwel een gat tussen beide productielijnen. Normaal zou de terreinwagen de Astra in 2010 opvolgen, maar er zijn steeds meer geruchten dat dit later, pas in 2012, zou gebeuren.

ABVV-vakbondsman Rudi Kennes bevestigt dat er aan oplossingen wordt gewerkt om dit gat in te vullen. Een waarborg is "het parcours waaraan men denkt", aldus de vakbondsman. ACV-secretaris Walter Cnop bevestigt dat Klaus Franz samen met Opel Antwerpen enkele Vlaamse kabinetten heeft bezocht. De uitkomst daarvan kent hij niet.

200 à 300 miljoen

Om de vestiging in Antwerpen te vrijwaren zou de Vlaamse regering zich principieel bereid hebben verklaard met een borg van 200 à 300 miljoen euro bij te springen, zo schrijft het Duitse persbureau DPA.

Gevraagd naar een reactie wijst Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (Open Vld) erop dat GM binnenkort bij de Amerikaanse overheid een financieel plan moet indienen en dat dit ook gevolgen zou kunnen hebben voor de vestigingen in Europa. De Vlaamse regering heeft de Amerikaanse en Europese directie anticipatief laten weten dat ze bereid is tot "een gesprek". Over het bedrag van 200 tot 300 miljoen euro wilde ze zich niet uitspreken.

Vlaams minister-president Kris Peeters zegt dat Vlaanderen pro-actief inspeelt op een mogelijke vraag naar een staatswaarborg. 'Maar in de brief die we hebben gestuurd staan geen bedragen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud