Advertentie

Volkswagen verdubbelt nettowinst

Volkswagen, de grootste autoproducent van Europa, heeft in 2006 meer dan dubbel zoveel nettowinst geboekt als het jaar ervoor dankzj goede verkopen bij zijn merken Audi en Skoda en dankzij kostenbesparende maatregelen. Het aandeel stijgt 6 procent.

(belga) VW boekte ook uitzonderlijke opbrengsten uit de verkoop van zijn autoverhuurdochter Europcar. Dat heeft VW dinsdag bekendgemaakt in Wolfsburg.

De autoconstructeur boekte vorig boekjaar een nettowinst van 2,75 miljard euro (7,07 euro per aandeel), na 1,12 miljard euro in 2005. Door Bloomberg geraadpleegde analisten gingen uit van een winst van 1,65 miljard euro. De omzet steeg in 2006 met 12 procent tot 104,9 miljard euro. Volkswagen wil een dividend uitkeren van 1,25 euro per aandeel.

VW-voorzitter Ferdinand Piech verving drie maanden geleden VW-ceo Bernd Pischetsrieder door de ceo van Audi, Martin Winterkorn, in de hoop dat deze zijn succes bij het luxemerk zal kunnen herhalen voor de hele VW-groep. Audi boekte de voorbije vijf jaar steeds recordwinsten, terwijl bij het merk Volkswagen verlies wordt geboekt. Ook in 2006 droeg Audi bij tot de winstverdubbeling voor de hele groep. Onder meer dankzij de nieuwe Audi Q7 SUV verkocht Audi vorig jaar 905.000 voertuigen (+9,2 procent). Dat is het dertiende opeenvolgende verkooprecord op jaarbasis. Skoda, met onder meer de nieuwe Skoda Roomster, verkocht 550.000 wagens (+12 procent).

Voor 2007 verwacht VW dat de "operationele winst hoger zal liggen dan de operationele winst van 2006 voor uitzonderlijke items". Er komen onder meer nieuwe versies van de Skoda Fabia en de Audi TT op de markt.

De operationele winst voor uitzonderlijke items steeg in 2006 met 52 procent tot 4,38 miljard euro. VW boekte vorig jaar 2,37 miljard euro kosten voor reorganisatie van het personeelsbestand bij het merk Volkswagen.

Op de beurs van Frankfurt steeg het aandeel VW na de bekendmaking van de jaarresultaten met 6,1 procent tot 93,29 euro, de grootste stijging sinds eind juli. Rond 13.45 uur handelde het aandeel 5,7 procent hoger.

Volkswagen kondigde vorig jaar een herstructurering aan bij zijn fabriek in Vorst. Die wordt op termijn een Audifabriek, met werk voor 2.200 mensen en een jaarproductie van 100.000 voertuigen. Voorwaarde is wel dat de arbeidskosten met 20 procent naar beneden gaan, onder meer via het verlengen van de arbeidstijd. Onderhandelingen daarover tussen directie en vakbonden zijn lopende.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud