'Volvo Cars mogelijk in Chinese handen'

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De Zweedse autobouwer Volvo Cars, die ook een fabriek in Gent heeft, zou in handen komen van de Chinese groep Geely Automobile. Dat schrijft de Zweedse economische krant Dagens Industri.

(belga) - Geely zou een meerderheid van de aandelen van Volvo Cars overkopen van de huidige eigenaar, het Amerikaanse concern Ford.

Geely, de grootste autobouwer in China, zou de activiteiten van het met verliezen kampende Volvo in Zweden en in Belgiƫ willen versterken.

De Chinese groep zou voor haar bod op Volvo graag in zee gaan met een Zweedse mede-investeerder. Die kan de onrust verzachten die een Chinese overname zou kunnen veroorzaken bij het personeel en de Zweedse politieke klasse.

Volgens de Zweedse krant moet Ford deze maand een formele beslissing nemen over de verkoop. Mocht de transactie doorgaan, zou de waarde van Volvo Cars tussen de 1,9 en 2,4 miljard euro liggen. Ford zou zich echter niet volledig van Volvo voldoen en nog minstens zeven of acht jaar een belangrijke minderheidsaandeel behouden, schrijft de krant nog.

Aan het Franse persbureau AFP wou een woordvoerder van Ford enkel kwijt dat de discussie over een mogelijk verkoop van Volvo nog loopt.
Volvo Cars is sinds 1999 volledig in handen van Ford. De Amerikaanse autobouwer telde daar toen 6,4 miljard dollar voor neer. Volvo Cars verkocht vorig jaar ongeveer 375.000 wagens, 18 procent minder dan vorig jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud