Volvo Truck: arbeiders stemmen tegen tweede voorakkoord

Voor de tweede keer op rij hebben de arbeiders van vrachtwagenfabrikant Volvo Europa Truck in Gent (Oostakker) een voorstel van de directie verworpen. Er wordt al sinds woensdag gestaakt, naar aanleiding van de cao-onderhandelingen.

(belga) Eerst was het personeel een extra premie van 500 euro beloofd en na een njet van een meerderheid van de arbeiders, werd die premie in het jongste directievoorstel verdubbeld. Over dat voorakkoord hebben de arbeiders nu gestemd.

Er is door 67 procent tegengestemd, zegt ACV-hoofdafgevaardigde Patrick Lenoir. Net genoeg dus om de staking te laten voortduren; zonder tweederde meerderheid moet een staking immers worden opgeschort. Vrijdagmorgen zullen directie en vakbonden elkaar ontmoeten voor een verzoeningsvergadering, via een sociaal bemiddelaar. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Volvo Europa Truck dat we naar een verzoening gaan, zucht Lenoir.

Heel wat neen-stemmers hebben volgens hem bezwaren geopperd die weinig of niets te maken hebben met de inhoud van de cao. ?Maar de aanwerving van zo'n 500 nieuwe mensen heeft ook heel wat gevergd van het bestaande personeel. We zijn in korte tijd zeer snel gegroeid en we hebben onderschat welke inspanningen dat van de mensen heeft gevergd?. Die groei en de navenante winsttoename steekt een aantal arbeiders blijkbaar ook de ogen uit, want zelfs de bijkomende premie van 500 euro vond in hun ogen geen gratie. Hoeveel rek er nog in de onderhandelingen zit, zal morgen blijken tijdens de verzoeningsvergadering. De klok tikt, want voor de meeste arbeiders van de vrachtwagenfabriek zit de jaarlijkse sluiting eraan te komen. Dan gaat de fabriek enkele weken dicht.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud