Vooruitzichten voor staal verbeteren

De wereldwijde vraag naar staal zal dit jaar opnieuw het niveau van voor de crisis bereiken. Dat voorspelt de World Steel Association, de vereniging van de grootste staalproducenten. In 2011 wordt een recordverbruik verwacht, voor het grootste stuk te danken aan China.

(tijd) - Na de terugval met 6,7 procent in 2009 verwacht de staalsector dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar met 10,7 procent zal toenemen tot 1,241 miljard ton. In 2011 wordt een recordvraag van 1,306 miljard ton verwacht, een groei met 5,3 procent.

Dat staat in de halfjaarlijkse vooruitzichten van de World Steel Association (WSA). De cijfers zijn een verbetering van de vorige prognose, die dateert van de herfst van vorig jaar.

'De veerkracht van de opkomende economieën, met name China, is de kritieke factor die een vroeger dan verwacht herstel voor de staalmarkt mogelijk maken', klinkt het in een communiqué van de World Steel Association.

'Het algemene beeld is dat van een verbetering van de vooruitzichten die we in oktober uitstuurden. De wereldwijde staalindustrie lijkt goed op weg naar herstel. De groeimarkten, die samen nog steeds groei optekenden tijdens de crisis, zullen een sterke groei blijven tonen, en dat wordt de belangrijkste motor voor de staalvraag in de toekomst', zegt WSA-voorzitter Daniel Novegil.

'Het huidige herstel in de ontwikkelde landen is echter trager en voor deze markten is het vooruitzicht dat de vraag in 2011 duidelijk lager ligt dan in 2007.'

De cijfers zijn wel opgesteld voor de revolutie in de ijzererstmarkt zich voltrok. Eind vorige maand bereikten producenten van ijzererts, de belangrijkste grondstof voor staal, en staalmakers een revolutionair akkoord over de prijszetting van ijzererts. Voortaan worden geen afspraken meer per jaar gemaakt, maar wel op korte termijn. Het directe gevolg daarvan was een stijging van de ijzerertsprijs met zo'n 90 tot 100 procent.

'De impact van de prijsstijging kon nog niet volledig beschouwd worden', zegt de WSA. 'Het risico op een gestegen volatititeit van de grondstoffenprijzen blijft een grote zorg voor de staalindustrie en haar klanten.'

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud