Advertentie

VPK: nettowinst stijgt 140 procent tot 26,5 miljoen euro

VPK Packaging, producent van papier en kartonverpakkingen, boekte vorig jaar een nettowinst van 26,5 miljoen euro, meer dan een verdubbeling tegenover 2005. De winstmarges stegen voor het eerst in vier jaar tijd doordat de overcapaciteit in de sector verdween. '2006 was een sterk transitiejaar', aldus gedelegeerd bestuurder Pierre Macharis. 'Maar we zitten nog niet op kruissnelheid'.

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) De opbrengsten stegen in 2006 met 15,8 procent tot 526,6 miljoen door prijsverhogingen, acquisities van een aantal kartonhulzenbedrijven en de opstart van nieuwe golfkartonfabrieken in het Verenigd Koninkrijk en in Polen. De bedrijfskasstroom steeg 45 procent tot 60,8 miljoen wat een marge opleverde van 11,5 procent. De cijfers liggen boven de analistenverwachtingen.

'De marge is nog relatief laag tegenover het historisch gemiddelde van 15 procent. We zijn nog niet op kruissnelheid. We komen uit een dieptepunt in 2005. Toen was er een marge van amper 9,2 procent. Die 15 procent is zeker haalbaar, nog niet dit jaar maar wel in 2008', aldus Macharis.

In 2006 geraakte de papiermarkt na een jarenlange cyclische dip terug in het gareel. 'Het consumentenvertrouwen in Europa versterkte en meer consumptie vraagt meer verpakkingen', verduidelijk Macharis. 'Bovendien is in 2005 de markt gesaneerd. Terwijl wij zelfs in de moeilijkste periode winst boekten, konden vele bedrijven het hoofd niet boven water houden. Nu is vraag en aanbod in evenwicht en kunnen we eindelijk de sterk gestegen energieprijzen, een van de belangrijkste kosten van VPK, doorrekenen aan de klant.'

Het bedrijf heeft de recordwinst van 27 miljoen euro, die in 2003 werd neergezet, in het vizier maar dat VPK in 2007 een nieuw record haalt, wou Macharis met niet zoveel woorden zeggen. 'We zullen meer omzet en meer winst halen', geeft hij wel aan. 'En ik verwacht dat 2008 nog beter wordt.'

Sinds enkele jaren zit de groei vooral in Centraal- en Oost-Europa. In West-Europa stijgt de vraag met 2 procent en in Centraal- en Oost-Europa met 6 a 8 procent. VPK heeft in de voorbije jaren productiecapaciteit opgebouwd in Polen en Tsjechie en beslist deze zomer waar er in de regio een nieuwe fabriek bijkomt. De regio tekent momenteel voor zo'n 10 procent van de groepsomzet.

In Oudegem, veruit de belangrijkste site van VPK, plant het management dit jaar 50 miljoen investeringen. De capaciteit zal er met een vijfde stijgen en door de installatie van nieuwe technologieën wil de groep het energieverbruik doen dalen. Daardoor zullen de machines in Oudegem enige tijd stilliggen, waardoor de papierproductie in 2007 met 5 procent zal dalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud