VW Vorst blijft tot 15 december staken

Bij Volkswagen Vorst wordt voortgestaakt tot 15 december. De directie van de Brusselse autofabriek verwacht immers voor die datum geen antwoord vanuit Duitsland over de toekomst van de Brusselse fabriek. Dat is gezegd na een eerste onderhoud donderdag tussen bonden en directie.

(belga) De vakbonden, die voor het eerst rond tafel zaten met de directie na de bekendmaking van de herstructurering, hadden het na afloop over een emotioneel gesprek. Veel duidelijkheid kwam er niet. "Antwoorden over de toekomst van de fabriek kunnen niet worden gegeven door de lokale directie, zolang er geen beslissing is van de (Duitse, nvdr) raad van toezicht", aldus het vakbondsfront in een gemeenschappelijke verklaring.

"Omdat de directie voor 15 december geen concreet antwoord verwacht, heeft het vakbondsfront de verdere uitbetaling gevraagd van het personeel", aldus de bonden. Morgen/vrijdag geeft de directie antwoord. "De verwachting is dat er voor 15 december niet wordt gewerkt", aldus de bonden. "We blijven in staking." Er verlaat ook geen auto het VW-terrein vooraleer er opnieuw wordt gewerkt.

De bonden herhaalden dat het hun prioriteit is om de "maximale tewerkstelling" te garanderen. Of de tewerkstelling van de 1.500 mensen waarmee Vorst wil voortdoen is gegarandeerd, daar kon de directie niet op antwoorden.

Op 7 en 8 december komt het presidium van de Europese ondernemingsraad samen in Duitsland over de problematiek van de productievolumes en in het bijzonder over Brussel. Een definitieve beslissing van de raad van toezicht zou op 15 december vallen.

"We willen een toekomst op lange termijn voor zo veel mogelijk mensen", stelde een duidelijk geëmotioneerde personeelsdirecteur Jos Kayaerts. "Volkswagen houdt vast aan Brussel", vervolgde hij. Met de bonden is besproken er alles aan te doen om zo veel mogelijk mensen bij Volkswagen Vorst op lange termijn te houden, zei hij. "Dat wordt de volgende dagen geconcretiseerd, op alle niveaus". "Er is manoeuvreerruimte", zei hij nog.

Of de vraag of er toekomst is voor meer dan 1.500 mensen, herhaalde Kayaerts dat ze een toekomst willen voor zo veel mogelijk mensen, mogelijk meer dan 1.500.

Er werden ook administratieve en praktische problemen besproken. Die zullen de volgende dagen worden opgelost. Er is een oplossing gekomen voor de beveiliging. "Die is gegarandeerd", aldus de bonden. "Er zijn afspraken om samen de veiligheid te verzekeren", zei ook Kayaerts. Er is diefstal en beschadiging, maar niet in die mate zoals in de media werd gezegd, luidt het.

Volgende woensdag is er opnieuw een ontmoeting tussen bonden en directie

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud