VW Vorst kost minder banen dan gevreesd

De herstructurering van VW Vorst zal indirect geen 4.000 tot 8.000 jobs kosten, maar 'slechts' 1.600 tot 2.800. Werknemers bij een aantal toeleveranciers houden ondertussen hun bedrijf al bezet.

(tijd/belga) - De bank houdt rekening met de ervaringen bij Renault Vilvoorde en Ford Genk. Bij VW Vorst verdwijnen 4.000 banen. Daardoor zakt het bruto binnenlands product (bbp) met 0,11 procentpunt. De bank schat de indirecte invloed op de werkgelegenheid en het bbp lager in dan de input-outputtabel van het Planbureau. Er is geen sprake meer van dat het verlies aan jobs bij de toeleveranciers het dubbele zal bedragen dan bij VW Vorst zelf.

Indirect zouden er slechts 1.600 tot 2.800 banen verloren gaan en de impact op het bbp blijft beperkt tot 0,03 à 0,06 procentpunt. De Nationale Bank geeft twee redenen: VW Vorst gaat niet volledig dicht en niet alle toeleveranciers zijn volledig afhankelijk van Vorst. Veel toeleveranciers hebben diversificatiemogelijkheden.

TOELEVERANCIERS

'De toeleveranciers zullen proberen te redden wat er te redden valt en op zoek gaan naar andere afzetmarkten. Dit zal makkelijker gaan naarmate men minder gespecialiseerd is in producten voor VW Vorst. Zij zullen minder impact ondervinden van problemen bij de constructeur', luidt het.

Bij Faurecia en Decoma houdt het personeel het bedrijf bezet uit vrees dat de deuren binnenkort gesloten worden. Faurrecia in Anderlecht maakt binnenbekleding voor Volkswagen in Vorst en stelt 125 mensen tewerk. Bij Decoma Belplas , producent van bumpers, zijn een hondertal werknemers technisch werkloos.

Ondertussen zijn vrijdagochtend zo'n 150 werknemers van VW Vorst op naar de Volkswagen-verdeler D'Ieteren in Anderlecht. Ze hebben een Polo mee uit de fabriek. De actievoerders willen op die manier zoveel mogelijk mensen mobiliseren voor de nationale betoging op 2 december. Na de actie aan de verdeler in Anderlecht zouden de actievoerders ook nog naar Renault in Vilvoorde trekken.

foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud