VW Vorst: "Waals-Brusselse vleugel is bevoegd" (MWB)

Het is de Waals-Brusselse vleugel van de socialistische metaalvakbond (MWB-FGTB) die binnen het ABVV verantwoordelijk is voor het dossier Volkswagen Vorst. Dat laat de MWB weten. De vakbond vindt de uitspraken van Herwig Jorissen, voorzitter van Vlaamse metaalvakbond, over IG Metall ongepast.

(belga) In een mededeling wijst de Waals-Brusselse vleugel van de metaalbond erop dat zij de enige organisatie binnen het ABVV is die verantwoordelijk is voor het overleg met de directie van de groep. Die verduidelijking doet de vakbond om een einde te maken aan allerlei verklaringen door "partijen niet bevoegd voor het dossier", luidt het. "Verklaringen die het debat enkel verscherpen", heet het nog in de mededeling.

De MWB vertegenwoordigt alle aangesloten arbeiders bij het ABVV, luidt het. De enige gesprekspartners in het dossier voor de bond zijn Manuel Castro, voorzitter van de federatie Brussel-Brabant van MWB-FGTB, en Nico Cué, algemeen secretaris van de MWB-FGTB.

Castro bevestigt dat de boodschap "onder meer is bedoeld voor Herwig Jorissen". "In dergelijke moeilijke momenten moeten de mensen weten dat ik de contactman ben", dixit Castro.

De voorzitter van de Brabantse afdeling is niet gelukkig met de uitspraken van Jorissen. Die had in kranten het woord "verraad" gebruikt, als het ging over de afspraken tussen de Duitse metaalvakbond IG Metall en de Duitste directie. "Die uitspraken passen nu niet. De macht van IG Metall mag niet worden onderschat", stelt Manual Castro. Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw is volgens hem niet tevreden met de uitspraken van Jorissen.

Castro ontkent dat er ruzie is. "De mensen moeten enkel weten wie spreekt".

Marc Lenders, kabinetschef van Jorissen, stelt dat de voorzitter van de Vlaamse vleugel nooit de pretentie heeft gehad te suggereren dat hij verantwoordelijk is, maar enkel heeft geantwoord op vragen van journalisten. "Manuel Castro en Nico Cué zijn de verantwoordelijken voor het dossier VW vorst, we zijn ervan overtuigd dat ze dit goed gaan doen", stelt Lenders.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud