Weekendploeg Ford Genk aan de slag

©Photo News

De weekendploeg bij autobouwer Ford in Genk is ondanks het sociaal conflict aan het werk, met de toestemming van de vakbonden.

(tijd) - Dat staat te lezen op de website van de VRT. De fabriek van Ford Genk lag sinds donderdagavond plat door een staking. De arbeiders eisen dezelfde voorwaarden als het personeel bij de toeleveringsbedrijven.

Directie en vakbonden stonden vrijdag lijnrecht tegenover elkaar. Vrijdagavond werden de gesprekken zonder resultaat opgeschort. Zondag praten de partijen verder.

De vakbonden eisen een vermindering van de hoge werkdruk, de omzetting van een aantal tijdelijke arbeidscontracten in vaste contracten en een loonsverhoging van 1 euro per uur. Vooral die laatste eis heeft kwaad bloed gezet bij de directie. Het Europese hoofdkwartier van Ford onderhandelt op dit moment met de personeelsleden van de vestigingen in Duitsland, Frankrijk en Spanje over een verlaging van het salaris. Die gesprekken dreigen in het honderd te lopen door de eisen van het Genkse personeel, die ondertussen ook in het buitenland zijn opgemerkt.

Bij de vakbonden klinkt het echter dat de looneis de minst belangrijke van de drie stakingsredenen is. Het lijkt het personeel in Genk vooral te doen te zijn om een vermindering van de werkdruk. De fabriek produceert op 104 procent van zijn technische productiecapaciteit en het is de bedoeling dat dat percentage in de loop van dit jaar oploopt tot 109.

Bij de Ford-fabriek in Genk werken nu ongeveer 6.000 mensen, van wie er ongeveer 900 een tijdelijk contract hebben.

De onrust, die maandag begon bij de Ford-leverancier Syncreon en zich als een strovuur uitbreidde, heeft inmiddels geleid tot een productieachterstand van ongeveer 2.500 auto's. 'Dat staat gelijk aan ongeveer twee volledige werkdagen', klinkt het. De staking bij Ford Genk brak donderdagmiddag uit, vlak nadat alle leveranciers weer aan het werk waren gegaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud