Advertentie

Wienerberger ziet 'moeilijk en uitdagend' 2009

Wienerberger, de grootste baksteenproducent ter wereld, heeft in 2008 ondanks de crisis toch behoorlijke resultaten behaald. Mede omdat de schulden fors zijn opgelopen, wordt er geen dividend uitgekeerd. Voor 2009 past de Oostenrijkse groep op haar tellen. Vooral voor het eerste kwartaal verwacht ze significant lagere resultaten.

(tijd) - Wienerberger had vorig jaar sterk te lijden onder de lagere vraag naar bouwmaterialen in belangrijke markten als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In de meeste Oost-Europese landen bleef de vraag stabiel tot de herfst en werd de economische crisis pas in het vierde kwartaal merkbaar.

De omzet daalde in 2008 slechts met 2 procent tot 2,4 miljard euro, maar de bedrijfskasstroom (ebitda) kwam 20 procent lager uit op 440,1 miljoen euro. Mede door grotere financiële lasten viel de nettowinst terug tot 103,3 miljoen euro, dat is slechts iets meer dan een derde van de 295,8 miljoen euro die in het recordjaar 2007 was behaald.

De netto schuldenlast liep het voorbije jaar met 57 procent op tot 890,2 miljoen euro, onder meer als gevolg van investeringen. Het verminderen van de schulden is dan ook een van de hoofddoelstellingen voor 2009.

Wienerberger verwacht overigens dat 2009 een moeilijk en uitdagend jaar wordt. 'De crisis is nog niet uitgebodemd en er is heel wat onzekerheid over de omvang van de impact op de nationale economieën', zegt de groep. Met name voor Midden- en Oost-Europa zijn de vooruitzichten erg onzeker. Voor West-Europa verwacht Wienerberger een lagere vraag en voor de VS een blijvende daling van de bouw van nieuwe woningen.

De resultaten voor het eerste kwartaal zullen significant lager uitkomen, maar zijn tegelijk niet indicatief voor de rest van het jaar. Pas in mei denkt Wienerberger beter zicht te krijgen op de economische ontwikkelingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud