Winstwaarschuwing BAM na onvoorzien groot verlies Duitsland

BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, geeft een winstwaarschuwing. Een onverwacht groot verlies bij de Duitse dochter Wayss & Freytag Schluesselfertigbau noopt BAM ertoe de winstverwachting voor dit jaar te verlagen van 180 miljoen euro naar 130 miljoen euro.

(betten) BAM, dat onder meer bouwt aan de Betuwelijn, had al verliesvoorzieningen getroffen bij zijn Duitse utiliteitsbouwer van 50 miljoen euro. Deze verliezen zijn inmiddels opgelopen naar 115 miljoen euro. En of het daarbij blijft, is nog maar de vraag. 'Niemand kan in de toekomst kijken', aldus een BAM-woordvoerder tegen Betten.

Het duurde even voor er een openingskoers verscheen op de borden, maar uiteindelijk begon het aandeel 18 procent lager aan de handelsdag op 13,35 euro. 'Een nogal dramatische winstwaarschuwing', aldus analist Pieter Bijlsma van Dexia Bank in een eerste reactie.

BAM heft Wayss & Freytag Schluesselfertigbau op. De directie van het utiliteitsbouwbedrijf is op non-actief gesteld. Er is besloten tot een nader onderzoek door de externe accountant en de gang van zaken heeft de Raad van Bestuur ertoe aangezet een forensisch onderzoek in te stellen.

Op de vraag van Betten of er sprake is geweest van criminele handelingen, antwoordde de zegsman dat dit niet aan de orde is. 'We kunnen alleen nog niet alles verklaren. Het forensisch onderzoek moet meer helderheid brengen. En het onderzoek van de accountant is om extra zekerheid te hebben dat wat we nu hebben gerapporteerd aan geen enkele discussie meer onderhevig is.'

Zowel analist Dirk Verbiesen van Van Lanschot als zijn collega Paul Linssen van Petercam denken dat het bestuur van BAM door deze winstwaarschuwing imagoschade oploopt. Zo schrijft Verbiesen dat 'het vertrouwen in het management een serieuze deuk' heeft opgelopen.

Linssen stelt dat hij niet verrast is dat de winstwaarschuwing te maken heeft met de Duitse activiteiten. 'Toch hadden we niet verwacht dat het verlies zo groot zou zijn', aldus Linssen, die net als Verbiesen zijn buy-advies en koersdoel 'under review' heeft gezet.

BAM heeft Wayss & Freytag Schlusselfertigbau de afgelopen maanden opnieuw tegen het licht gehouden. Uit de evaluatie blijkt dat het gevoerde contract- en projectmanagement ontoereikend is geweest.

Andere oorzaken voor de verliezen vormen de sterk gestegen prijzen van onderaannemers en leveranciers als gevolg van de aantrekkende bouweconomie in Duitsland. Het Nederlandse moederbedrijf stelt dat hierop onvoldoende is geanticipeerd.

Voorts is naar aanleiding van eerdere verliezen bij de werkmaatschappij een reorganisatie in gang gezet, die verder wordt versneld en uitgebreid. Een in Goettingen gevestigde verliesgevende afdeling wordt afgestoten, wat zo'n 70 arbeidsplaatsen zal kosten. De overige 30 arbeidsplaatsen die verdwijnen, betreffen voornamelijk staffuncties.

Bij de halfjaarcijfers, die BAM begin september publiceerde, kondigde het bouwconcern al aan 'flink' in te grijpen bij de Duitse activiteiten. Toen bleek dat het verlies ook al onverwacht was opgelopen naar 19 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2006.

De kosten voor de reorganisatie zouden in het tweede halfjaar genomen, zo stelde bestuursvoorzitter Joop van Oosten van BAM destijds. Over de hoogte van de herstructureringkosten wilde de bestuurder toen niets zeggen.

Die dag verloor het aandeel BAM ruim 10 procent. Dat was de grootste koersdaling die BAM in meer dan tweeeneenhalf jaar tijd meemaakte. De neerwaartse beweging die het aandeel maandag laat zien, is de grootste in de geschiedenis van de Nederlandse beursgenoteerde bouwer.

De geschiedenis van de Duitse utiliteitsbouwer Wayss & Freytag Schluesselfertigbau gaat terug naar het jaar 1875. In 1993 kreeg het zelf een notering aan de beurs. Drie jaar later werd het overgenomen door het Nederlandse HBG, die zelf, na een kortstondig Spaans avontuur, in juni 2002 in handen kwam van BAM.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud