'Zonder steun overheid sluiten we Luikse ovens'

©� Neville Elder/Corbis

'We zijn niet van plan emissierechten te kopen of te transfereren uit het buitenland om de tweede hoogoven in Luik langer open te houden. De Belgische overheid moet maar met een oplossing komen.' Dat zegt topman Lakshmi Mittal van ArcelorMittal in een gesprek met onze krant.

(tijd) - Mittal voert daarmee de druk op bij de Waalse regering. Die vroeg onlangs aan de federale regering bijkomende emissierechten te kopen voor het bedrijf.

Lakshmi Mittal: 'We betalen geen CO2 emissierechten voor Luik.' foto: reuters

ArcelorMittal heeft extra emissierechten nodig om zijn twee Luikse ovens langer open te houden. De groep besliste begin november de hoogoven in Seraing, die door Arcelor was gesloten, eind dit jaar opnieuw op te starten en open te houden tot 2015. De Luikse oven in Ougrée, die nog werkt, zou openblijven tot 2012. Normaal moest die in 2009 dicht.

Mittal besliste dat om de stijgende vraag naar staal op te vangen. De oude oven in Seraing wordt niet gemoderniseerd of vervangen - een nieuwe oven bouwen kost pakken meer dan er eentje opsmukken - en leidt tot heel wat CO2-uitstoot. Tot 2010 is er geen probleem en kan de oven binnen de afgesproken Kyotonormen openblijven. Maar nadien, tussen 2010 en 2012, zou de uitstoot van 13 miljoen ton CO2 wel voor problemen kunnen zorgen. Daarmee zou Wallonië zijn emissielimiet overschrijden.

Emissierechten kopen in het buitenland voor het openhouden van Seraing zou 260 miljoen euro kosten en dat wil ArcelorMittal (en ook de Waalse overheid) niet betalen. Een herschikking van de emissierechten tussen Vlaanderen en Wallonië ligt heel moeilijk want ook Vlaanderen ziet zijn economische groei gehinderd door CO2-limieten.

De Waalse minister-president, Rudy Demotte (PS), vroeg de federale overheid onlangs 400 miljoen euro te betalen voor emissierechten om ArcelorMittal in staat te stellen de twee Luikse ovens open te houden.

Dat zou neerkomen op staatssteun voor één bedrijf. België krijgt echter geen extra emissierechten van Europa en dreigt er tussen 2008 en 2012 zelfs 4,8 miljoen ton te verliezen. Europa stelde ArcelorMittal voor over te gaan tot een ruil van uitstootrechten in zijn EU-vestigingen of emissierechten bij te kopen. Maar daar wil de staalreus niet van weten.

'Als we de CO2-quota niet krijgen, gaan we de tweede hoogoven niet langer openhouden', zegt Lakshmi Mittal categorisch. 'Aanvankelijk ging de oven dicht. Daarna heeft men ons gesmeekt de oven open te houden. Nu heeft men geen oplossing. Dat kan niet.'

Lakshmi Mittal pleitte bij de Europese Commissie een sectoraal CO2-akkoord af te sluiten voor de globale staalsector.

Foto corbis

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud