3 miljoen breedbandlijnen in 2009

©Sofie Van Hoof

Het aantal Belgische gezinnen met een breedbandaansluiting op het internet zal eind 2009 net boven 3 miljoen uitkomen. Dat verwacht het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester Research. Dit jaar sluiten we volgens Forrester af op 2,49 miljoen breedbandgezinnen. Over zes jaar, in 2013, staat de teller op 3,62 miljoen. Dat komt overeen met driekwart van alle huishoudens.

(tijd) - In een pas gepubliceerd rapport voorspelt Forrester hoe de West-Europese breedbandmarkt voor particulieren gaat evolueren in de periode 2008-2013. Naar de marktonderzoeker berekende zijn er eind dit jaar 73 miljoen gezinnen in West-Europa met een breedbandverbinding. Dat is 44 procent van het totaal. De komende jaren zit er een forse groei in, naar 121,5 miljoen in 2013 of 71 procent van het totaal. Dat is een toename van 66 procent in zes jaar tijd.

België zal het aantal breedbandgezinnen ook sterk zien toenemen, maar de groei blijft met 46 procent onder het Europese gemiddelde. We gaan in ons land van 2,49 miljoen aansluitingen, hetzij 55 procent van het totaal, eind 2007 naar 3,62 miljoen in 2013. Met dat laatste cijfer komen we aan driekwart van de gezinnen. 2009 sluiten we
volgens Forrester af met 3,03 miljoen huishoudens met een snelle internetlijn.

België blijft de hele periode door een middenmoter. Dit jaar staan we op de achtste plaats van de 17 onderzochte landen. De top drie bestaat uit Nederland, Denemarken en Noorwegen. Forrester verwacht dat we in 2013 belanden op de negende plaats. Nederland, Denemarken en Luxemburg staan dat jaar aan de top. Enkele jaren geleden stond ons land helemaal bovenaan de rangschikking, maar mede door de lage pc-penetratie en de geringere mate van concurrentie dan in andere landen zakte België weg.

Belgen blijken wel erg trouwe internetklanten te zijn. Dit jaar stapt slechts 12 procent van de breedbandgebruikers in ons land over naar een andere aanbieder. Dat is het laagste cijfer in West-Europa. Het gemiddelde is 20 procent.
BB

Foto Sofie Van Hoof 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud