3G-veiling India groot succes

De Indiase veiling van 3G mobiele licenties - licenties voor snelle mobilofonie, genereerden bijna dubbel zo veel inkomsten als verwacht. Met de opbrengst kan het land zijn groot begrotingstekort afbouwen. Vodafone, Bharti Airtel en Reliance Communications haalden licenties binnen voor onder meer Delhi en Mumbai, de lucratiefste regio's.

(tijd) - India is met 500 miljoen gsm-gebruikers en maandelijks een aanwas van 16 miljoen bellers 's werelds snelst groeiende land op het vlak van mobilofonie. Tegelijkertijd is het een van de laatste grote landen die 3G op grote schaal uitrolt. Enkel in bepaalde zones bieden de telecombedrijven in handen van de staat 3G-diensten aan.

Europa zit ondertussen al een generatie verder. Duitsland veilde onlangs 4G-licenties en in het najaar volgt België. 3G passeerde hier tien jaar geleden al de revue. Europese telecombedrijven hadden toen meer 80 miljard euro veil voor de licenties, wat de sector opzadelde met recordverliezen.

Geen nationale dekking


De veiling in India duurde 34 dagen en leverde de regering 677 miljard roepie (zowat 12 miljard euro) op. Bijna dubbel zo veel als de verhoopte 350 miljard roepie (6 miljard euro). De ruime interesse, het veilingformaat en het tekort aan spectrum dreven de prijzen flink omhoog, wat ervoor zorgde dat geen enkele van de negen bieders erin slaagde licenties binnen te halen om het hele land te bestrijken.

De licenties waren verspreid over 22 zones. Bharti Airtel, de grootste mobiele operator van India, betaalde 123 miljard roepie (2 miljard euro) voor 13 licenties. De operator wou nochtans alle 22 regio's binnenhalen. Reliance Communications, 's lands nummer twee, haalde eveneens 13 stuks binnen, voor 85,9 miljard roepie (1,5 miljard euro). Vodafone won negen regio's voor 116,2 miljard roepie (2 miljard euro). Naast de drie grote haalden nog vier andere bedrijven licenties binnen.

Analisten vrezen dat de operatoren, net als hun Europese sectorgenoten een decennium geleden, er niet zullen in slagen hun dure investeringen terug te winnen. De Indiase mobilofoniemarkt wordt immers gekenmerkt door spotgoedkope beltarieven, de laagste van de wereld. Bovendien zullen de operatoren, bovenop de licentiekosten, nog miljarden moeten investeren in 3G-technologie.

Niet iedereen is even sceptisch. 'Tuurlijk zijn het dure prijzen, maar als je de 500 miljoen gebruikers in rekening brengt, heeft 3G potentieel aangezien de technologie kan gebruikt worden voor spraak en data', zegt Naresh Singh, een analist van het onderzoeksbureau Gartner.

Extra inkomsten


Het zal de Indiase regering een zorg wezen welke analist gelijk heeft. Met de miljardenopbrengst kan zij haar begrotingstekort van 6,9 procent - het hoogste in 16 jaar - met meer dan een procentpunt helpen afbouwen. De doelstelling voor dit jaar is 5,5 procent. Sommige economen mikken zelfs op 5 à 5,2 procent.

De volgende dagen kunnen de inkomsten voor India overigens nog oplopen tot 921 miljard roepie (16 miljard euro) dankzij de veiling van draadloze breedbandverbindingen.


Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud