Akkoord over verkoop Waalse kabelbedrijven

Er is een akkoord over de verkoop van acht Waalse kabeltelevisiebedrijven aan hun sectorgenoten ALE en Brutélé, de twee grootste kabelaars in Franstalig België., meldt De Tijd. De betrokken partijen raakten het volgens diverse bronnen eind vorige week eens over de laatste, nog openstaande punten. De komende dagen wordt het akkoord gefinaliseerd. De verkoopprijs bedraagt op zijn minst 475 miljoen euro.

(tijd)

Met de overeenkomst krijgt het verkoopproces na ruim een jaar zijn beslag en is een belangrijke hindernis genomen in de vorming van één enkel bedrijf voor (digitale) televisie, telefonie en breedbandinternet in Franstalig België. Pogingen om zo'n bedrijf op te richten zijn al jaren aan de gang.

Aanvankelijk waren er vijf kandidaten om de kabelaars over te nemen. In de laatste rechte lijn stond de tandem ALE-Brutélé tegenover Telenet. Het Mechelse bedrijf diende echter de duimen te leggen. Telenet had opnieuw aan zet kunnen komen als de exclusieve overnamebesprekingen met ALE en Brutélé gestrand waren. Dat gebeurde dus niet.

Telenet stapt waarschijnlijk wel opnieuw naar de Raad van State, zodra er een formeel overnamecontract is. Het betwist immers de gevolgde procedure. De Waalse onderhandelaars hielden serieus rekening met een nieuw initiatief van Telenet: ze maakten afspraken over de betaling van een eventuele schadevergoeding aan Telenet.

De operatie moet ook nog worden bekrachtigd door de instanties van de kabelbedrijven en de Raad voor de Mededinging.

De acht kabelbedrijven tellen samen zo'n 670.000 klanten en zijn in handen van de gemeenten en Electrabel. Hoeveel zij precies krijgen voor de verkoop, is nog onbekend. Diverse onderdelen van de overeenkomst beïnvloeden de oorspronkelijke biedprijs van ALE-Brutélé (475 miljoen euro). De kopers kregen korting omdat ze schulden overnemen. Dat werd dan weer gecompenseerd door de afspraak dat niet alle werknemers en pensioenverplichtingen mee overgaan naar de nieuwe eigenaars en door het feit dat de winstgevendheid in 2006 en de verwachte rendabiliteit voor dit jaar van de acht bedrijven hoger uitvallen dan gedacht. Per saldo zijn de acht '475 miljoen euro of meer waard', aldus een goed ingelichte bron.

Zodra het eengemaakte Waalse kabelbedrijf een feit is, betekent dat meer concurrentie voor Belgacom. De dominante telecomgroep is echter tevreden met de gang van zaken. Belgacom was als de dood voor een overwinning van aartsrivaal Telenet, dat het, bij een landing in het zuiden van het land, als een veel serieuzere concurrent zag dan ALE en Brutélé. De angst was zelfs zo groot dat Belgacom ALE en Brutélé voor de overname bijstond met technisch advies. Daarvoor waren er zelfs discrete besprekingen in de gebouwen van Belgacom.

Intussen werken ALE en Brutélé aan het uitdiepen van hun relatie met Interkabel, de koepel van vier Vlaamse kabelbedrijven. De twee kampen sloten vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst. Het is de bedoeling die overeenkomst op vrij korte termijn om te zetten in een formeler economisch samenwerkingsverband.

BB

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud