Amerikaanse superhacker pleit schuldig

Albert Gonzalez

Albert Gonzalez, de Amerikaanse superhacker die in enkele jaren tijd meer dan 175 miljoen nummers van krediet- en debetkaarten bemachtigde, pleit schuldig in een oude zaak waarbij hij ruim 40 miljoen nummers stal door in te breken in computers van winkelketens. Dat meldden verschillende Amerikaanse media.

(tijd) - Gonzalez kwam eerder deze maand in het nieuws met de diefstal van op zijn minst 135 miljoen kaartnummers en bijhorende gegevens van diverse winkelketens en transactieverwerker Heartland Payment Systems. Onder de slachtoffers was Hannaford Brothers, een van de Amerikaanse dochters van Delhaize.

De zaak geldt als de grootste Amerikaanse betaalkaartenfraude die ooit voor de rechter is gebracht. Waarschijnlijk gaat het ook om de omvangrijkste dergelijke zaak ter wereld.

Waarschijnlijk werd ook een aantal Belgen het slachtoffer van Gonzalez en zijn kompanen, onder wie twee Russen. In elk geval is een onbekend aantal kaarten van Belgische consumenten uit voorzorg vervangen.

Voor deze zaak aan het licht kwam, had Gonzalez al het Amerikaanse record op zijn naam staan: ruim 40 miljoen nummers die afhandig waren gemaakt van een reeks andere winkelketens. In deze zaak pleit hij nu schuldig, aldus documenten die werden ingediend bij een rechtbank in Boston. 

In dezelfde zaak zal een hele resem bezittingen verbeurd worden verklaard. Het gaat onder meer om 1,65 miljoen dollar, een huis in Miami, een blauwe BMW, laptops en computerapparatuur, drie Rolex uurwerken en een diamanten ring van Tiffany. De 28-jarige Gonzalez staat bekend om zijn voorliefde voor geld en luxe.

BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud