Barco belooft dividend voor 2010

Barco-CEO Eric Van Zele - Foto Reuters

Technologiegroep Barco heeft het eerste kwartaal van het jaar tegen de verwachting in met winst afgesloten. Barco boekte 4,1 miljoen euro nettowinst, tegenover 0,9 miljoen euro verlies een jaar geleden. Ook de omzetgroei was een pak beter dan verwacht. Barco verhoogt ook zijn verwachtingen voor digitale cinema, het paradepaardje van het bedrijf. Topman Eric Van Zele stelde op de persconferentie een dividend in het vooruitzicht (in 2011, over het boekjaar 2010).

(tijd) - Per aandeel kwam de winst uit op 0,34 euro, tegenover 0,07 euro in dezelfde periode een jaar geleden.

De operationele winst (ebit) kwam uit op 5,3 miljoen euro, een stevige verbetering tegenover het operationele verlies van 6 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2009. Analisten hadden nog geen positief cijfer verwacht: de prognoses liepen uiteen van min 4,6 tot min 0,5 miljoen euro.

Het bedrijf van CEO Eric Van Zele haalde 176,1 miljoen euro omzet in de eerste drie maanden van het jaar, een groei met 21,7 procent. Analisten hadden gemiddeld een omzetgroei van 9 procent in het vooruitzicht gesteld.

Het orderboek op het eind van het kwartaal was 382,6 miljoen euro of 4,4 procent meer dan op het eind van het eerste kwartaal van 2009 en 15,4 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2009.

Twee divisies springen eruit: de medische afdeling en digitale cinema. Bij de medische divisie (onderdeel van Monitoring & Control en Medical) profiteerde Barco van de overname van het beeldschermenbedrijf FIMI, dat de groep vorig jaar van Philips kocht. De integratie verloopt volgens plan en 'er blijkt een duidelijk voordeel uit de synergieën', staat in een persbericht. De bestellingen voor de medische divisie stegen met 63,5 procent, zonder FIMI was dat 17 procent. MCM boekte 33 procent omzetgroei. De bedrijfswinst van de afdeling bedroeg 3,6 miljoen euro, tegenover 2,8 miljoen euro een jaar geleden.

Digitale cinema (onderdeel van Media & Entertainment en Simulation) haalde 81,4 miljoen euro bestellingen binnen, drie keer meer dan in de eerste drie maanden van 2009. MES in zijn geheel boekte 76,2 miljoen euro omzet, en stijging met 9 procent. De bedrijfswinst verbeterde van min 8,8 miljoen euro tot 1,6 miljoen euro.

Barco geeft voor het eerst ook aanwijzingen over de verwachtingen voor het lopende boekjaar. De omzet en de operationele winst zullen 'aanzienlijk beter zijn dan in 2008, het jaar voor het crisisjaar 2009'. De omzet in 2008 bedroeg 725,3 miljoen euro en de ebit bedroeg 8,9 miljoen euro.

DIVIDEND

De prognoses voor digitale cinema worden opgetrokken. 'De eerder meegedeelde verwachte omzet van 150 miljoen euro zal in 2010 worden overtroffen. Barco verhoogt in belangrijke mate de capaciteit in digitale cinema en er wordt een sterke groei verwacht voor de leveringen in de tweede helft van 2010. Dit zal een positieve impact hebben op de resultaten van de onderneming', luidt het.

Van Zele: 'Ik ben voorzichtig optimistisch over Barco's prestaties voor de rest van 2010.' Dat optimisme vertaalt zich in een belofte: Van Zele belooft de aandeelhouders een dividend over het boekjaar 2010, uit te keren in 2011. 'Winstgevende bedrijven moeten dividend uitkeren en Barco zal winstgevend zijn in 2010', zei de topman op de persconferentie.

Vorig jaar zei Van zele ook al dat er een dividend zou volgen, mocht de guidance worden gehaald. Toen kon Barco echter niet de verwachtingen inlossen.

RV/SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud