BASE ziet omzet met 5,5 procent aandikken

©Lieven Van Assche

De Belgische gsm-operator BASE, een dochter van het Nederlandse KPN, heeft 2008 afgesloten met 647 miljoen euro omzet. Dat is een toename van 5,5 procent, zo blijkt uit de jaarcijfers van KPN.

MTA-tarieven hadden een negatief effect van 27 miljoen euro op de jaaromzet. Mobile Terminating Access of interconnectietarieven zijn de vergoedingen op groothandelsniveau voor het afleveren van gesprekken bij klanten.

De bedrijfskasstroom (ebitda) dikte het voorbije jaar met 4,3 procent aan tot 240 miljoen euro.

BASE zag het aantal klanten met 21 procent stijgen tot 3,4 miljoen in 2008. In het laatste kwartaal kwamen er 204.000 bij, waarvan 21.000 postpaid.

Investeringen

Over investeringen in België: 'KPN heeft de nodige voorbereidingen getroffen om te investeren in België, onder meer in draadloos internet gebaseerd op een combinatie van EDGE en UMTS.' De moeder van BASE zegt daarbij wel dat ze erop rekent dat de autoriteiten in België 'een gebalanceerde markt' verzekeren.

Daarmee herhaalt KPN de verklaring van zijn gedelegeerd bestuurder Ad Scheepbouwer op de nieuwjaarsreceptie begin januari. De topman porde toen de overheden in ons land aan snel meer werk maken van een geliberaliseerde telecommarkt, met meer kansen voor alternatieve spelers. Anders komen nieuwe investeringen in België in het gedrang. Het gaat met name om een project van 500 miljoen euro voor mobiel internet.

'KPN wil zekerheid over het effect van zijn investering', stelt BASE-woordvoerder Bart Vandesompele. De gesprekken tussen KPN en federaal minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD), bevoegd voor telecom, gaan de goede kant uit. Van Quickenborne verklaarde dat zijn departement er alles aan zal doen om het BIPT, de Belgische telecomregulator, krachtdadiger te maken.

RV/SR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud