BBC bevestigt besparingen en schrapt 2.500 banen

De directie van de Britse omroep BBC heeft donderdag het besparingsplan officieel bevestigd dat woensdag door de BBC Trust, het beheersorgaan, goedgekeurd werd. De inhoud van het plan "Delivering Creative Future" was al langer bekend. In de periode tot 2012/2013 zullen 2.500 jobs sneuvelen. Al ligt het netto banenverlies lager op 1.800 jobs.

(belga) - Nadat de BBC-topman Mark Thompson het plan donderdag aan het personeel voorlegde, volgde het officiële communiqué dat het besparingsplan bevestigde.

"De BBC zal in de periode tot 2012/2013 2.500 banen schrappen", luidde het communiqué. Al wordt dat aantal afgezwakt. "De impact op het personeelsbestand zal wel minderen door nieuwe investeringen die nieuwe banen met zich brengen en door natuurlijke afvloeiingen." Zo bedraagt volgens de omroep het banenverlies eigenlijk 1.800.

Volgens de mededeling vallen de meeste ontslagen bij de nieuwsredacties en de programmaproductie. Verder moeten de nieuwsredacties van televisie, radio en website samensmelten tot één redactie.

De productie van eigen programma's moet volgens het plan met tien procent dalen. Zo moet de "Beeb" zich "concentreren op minder uitzendingen, maar van een betere kwaliteit", luidde het communiqué. Zo zal de omroep meer herhalingen uitzenden.

"Er komt een BBC die kleiner is. Maar die BBC zal ook doeltreffender zijn en meer focussen op kwaliteit en inhoud. Die dingen maken het verschil naar de kijkers toe. Zo moet de BBC klaar zijn voor het digitale tijdperk", luidde de uitleg van topman Thompson. Tegen 2012 moet de BBC volledig uitzenden op digitaal signaal en niet langer via analoge signalen.

Gerry Morrissey, secretaris-generaal van de mediavakbond BECTU, verklaarde eerder aan de BBC dat stakingen onvermijdelijk zijn als de plannen doorgaan. "Als ze hun plan doorvoeren denk ik dat een staking 100 procent vaststaat."

Een BBC-verantwoordelijke vertrouwde al aan het persbureau Press Association toe dat de ontslagbrieven vrijdag op de post gaan.

De openbare omroep moet twee miljard pond (2,87 miljard euro) besparen. Naast het massale banenverlies zal de omroep ook vastgoed verkopen zoals het "Television Centre" in West-Londen.

Bij de nieuwsdiensten zouden 400 banen sneuvelen, bij de documentatiedienst 600 plaatsen en bij de regionale diensten 500 jobs. Momenteel telt de omroep 23.000 werknemers wereldwijd.

De verminderde inkomsten uit het kijk- en luistergeld liggen aan de basis van het besparingsplan. Eind 2006 kon Thompson minder middelen uit de brand slepen dan hij gehoopt had bij de onderhandelingen met de overheid.

foto reuters

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud