Advertentie

Belgacom en Telenet werken aan digitale tv via gsm

Telenet en Belgacom zenden vanaf volgend jaar digitale televisie uit naar mobiele telefoons. Dat aanbod zal complementair zijn met digitale televisie via de kabel of de adsl-lijn. Dat meldt De Morgen woensdag.

(belga) Nu al kunnen op de mobiele internetportalen van de drie gsm-operatoren in ons land bepaalde tv-zenders worden bekeken. Maar dergelijke televisie wordt gestreamd, zoals bepaalde tv-zenders ook via het internet uitzenden. Daar is een speciale telefoon en een abonnement met hoge bandbreedte voor nodig, en de beeldkwaliteit is niet echt fantastisch.

Het nieuwe systeem waaraan Belgacom en Telenet denken, zit heel anders in elkaar. Het televisiesignaal wordt geleverd via de ether, zodat de mobiele operatoren ruimte vrij hebben om daar bovenop, via het mobiele internet, interactieve diensten te leveren. Beide kunnen niet tegelijk via dat laatste netwerk opereren omdat daar zo goed als de volledige bandbreedte wordt ingenomen door het tv-signaal alleen.

De uiteindelijke dienst is vergelijkbaar met digitale televisie in de huiskamer: een tv-signaal met een internetcomponent erbovenop. Belgacom en Telenet investeren met de hulp van de Vlaamse overheid, enkele universiteiten en infrastructuurleveranciers als Siemens in een netwerk van zendantennes voor mobiele televisie, dat ergens in 2008 live moet gaan. Een handelsmissie met Vlaams minister van Media Geert Bourgeois naar Finland, waar digitale ether de grootste adoptie in Europa geniet, deed dienst als studiereis voor dat project.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud