Belgacom: 'Spaanse rechtszaak niet vergelijkbaar'

Belgacom is het niet eens met de vergelijking die gewezen senator Stéphanie Anseeuw maakte tussen de door de EU-commissie beboete Spaanse telecomoperator Telefonica en de operatoren in ons land. "Het is wel een beetje eigenaardig om de 'Spaanse zaak' te extrapoleren naar de situatie in België. Spanje heeft de duurste bitstream-tarieven, terwijl onze 'BROBA-tarieven' de laagste in Europa zijn", zegt Belgacom.

(belga) "De situatie in Spanje, waarover wij ons niet uitspreken, is niet vergelijkbaar met de situatie bij ons. In Spanje zijn de groothandelsprijzen niet gereguleerd zodat Telefonica die vrij kan bepalen. Het verschil tussen beide is er miniem. In België daarentegen zijn die zeer strikt geregeld door het BIPT. Onze groothandelstarieven zijn de laagste van Europa en bij de laagste voor ontbundeling. De marges tussen groothandelsprijzen en retailtarieven zijn ook veel groter dan in Spanje.

Belgacom wil ook reageren op de verklaringen als zou het Belgische internet te duur zou zijn, "hoewel dit niets met de rechtszaak te maken heeft". Het bedrijf wijst er onder meer op dat er bij prijsvergelijkingen niet altijd rekening gehouden wordt met het goedkoopste Belgacom-tarief. Bovendien gaat het vergelijken van tarieven tussen verschillende landen niet op, want die worden bepaald door elementen die van land tot land en van provider tot provider verschillen, zegt Belgacom.

"Als men beweert dat hier 'te weinig concurrentie' is, wijzen we erop dat het marktaandeel van Belgacom (50%) vergelijkbaar is met dat van bijvoorbeeld France Télécom (48%) en KPN (45%). Bij ons zijn evenveel andere operatoren (4) als in Frankrijk, terwijl de markt in België een heel stuk kleiner is en gebaseerd op twee technologieën met aanzienlijke vaste kosten (kabel en ADSL)", luidt het bij Belgacom.

Op de stelling van Anseeuw "dat het tijd wordt dat ook de kabel zou moeten worden opengesteld voor de concurrentie" kan Belgacom wel instemmen. "Het gaat immers niet op dat slechts één infrastructuur onderworpen wordt aan deze regelgeving. Thans is alleen Belgacom onderworpen aan tal van complexe, dure en dwingende verplichtingen terwijl de kabeloperatoren buiten het toepassingsdomein van de regulator vallen en daardoor vrijgesteld zijn van alle economische verplichtingen", zegt Belgacom.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud