Belgacom test nieuwe gsm-technologie

©Photo News

Belgacom test een nieuwe mobilofonietechnologie. ‘Femtocellen’ zijn toestellen waarmee je thuis of op kantoor zelf een minimobilofoonnet kan bouwen. Dat vernam de redactie en Thierry Bouckaert, de woordvoerder van Belgacom, bevestigt de informatie.

(tijd) - De telecomsector werkt al een tijdje aan oplossingen om bruggen te slaan tussen vaste en mobiele telefonie. Apparaten en diensten die dat kunnen, leiden meestal tot lagere belkosten, meer gebruiksgemak en, bij werknemers, een verhoogde productiviteit.

Het schoolvoorbeeld van zo’n oplossing is een gsm met ingebouwde WiFi-technologie die, thuis of op kantoor, van het mobilofoonnet overschakelt naar een draadloze breedbandmodem. Die sluist de telefoongesprekken dan over het internet.

Diverse Belgische telecombedrijven hebben belangstelling voor dat soort gsm’s. Belgacom en Telenet bijvoorbeeld testen ze. ‘Bij ons doen enkele tientallen werknemers mee aan een test van toestellen van diverse fabrikanten. Ook de A-merken brengen nu apparaten op de markt’, zegt Piet Spiessens, de directeur innovatie van Telenet. ‘We overwegen trouwens een markttest, met externe gebruikers. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat we een commercieel product gaan uitbrengen.’

Belgacom besloot een tijd geleden na tests geen WiFi-gsm’s op de markt te brengen, maar nu de technologie geëvolueerd is, worden ze opnieuw onder de loep genomen. Daarnaast monstert het telefoonbedrijf nu dus ook femtocellen. Die groeiden de voorbije maanden uit tot een ware hype in de sector.

Femtocellen doen eigenlijk hetzelfde als de draadloze breedbandmodem bij de WiFi-gsm. Ze zijn ook aangesloten op een breedbandlijn, maar in plaats van een WiFi-net te creëren in de omgeving doen ze een klein 3G-net ontstaan. 3G of UMTS is technologie voor snel dataverkeer over een gsm-net.

Waartoe dienen femtocellen? Ze maken het makkelijker voor operatoren om een goed dekkend net tot stand te brengen. De gebruikers kunnen via een femtocel goedkoper bellen, ook omdat de gesprekken eigenlijk worden omgezet in internettelefonie. Bovendien hoeven mobiele bellers geen nieuwe gsm te kopen, wat bij de WiFi-apparaten wel het geval is.

Bouckaert benadrukt dat er nog geen beslissing genomen is over het in de markt zetten van femtocellen. ‘We zitten nog in de studiefase en kunnen alle kanten uit. Het kan zelfs zijn dat we helemaal niets doen.’ Belgacom zegt ook niet gehaast te zijn. ‘Dit is voor ons niet zo dringend.’

Zowel Belgacom als Telenet hanteerde voor de WiFi-gsm de interne werknaam OnePhone. Belgacom registreerde zelfs de website onephone.be. Maar het Zweedse gsm-bedrijf OnePhone, dat de naam in 80 landen liet beschermen, doet daar moeilijk over. Bij Telenet hebben ze het nu dan ook over de DuoPhone, maar ook dat is een werknaam.

Bert Broens

Foto PhotoNews 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud