Advertentie
Advertentie

Belgacom verliest weer terrein in vaste telefonie

Belgacom moest in 2006 weer terrein afstaan aan zijn concurrenten op de markt voor vaste telefonie. De telecomgroep bediende volgens haar jaarverslag vorig jaar 61 procent van de Belgische gezinnen met klassieke telefonie, tegen 64 procent in 2005. In het jaarverslag staat ook dat Belgacom de schulden van Congo wil overdragen aan de staat.

(tijd) De concurrentie van andere spelers op het vaste net en van gsm-aanbieders doet het marktaandeel van Belgacom voor vaste telefonie jaar na jaar dalen.

In 2002, vijf jaar na de vrijmaking van de Belgische telecommarkt, stond Belgacom bij 72 procent van de gezinnen in ons land in voor vaste telefonie. De concurrentie, met inbegrip van kabeltelevisiebedrijven zoals Telenet, kwam toen aan 4 procent.

Vorig jaar zaten de tegenstrevers al aan 11 procent en was Belgacom gezakt naar 61 procent (zie tabel). Voor het eerst bedient de concurrentie meer dan 10 procent van de Belgische gezinnen.

Een andere opvallende vaststelling is dat het aantal gezinnen dat geen telefoon heeft of enkel mobiel belt in 2006 stabiel bleef op 28 procent. De voorbije jaren nam hun aandeel keer op keer toe. In 2002 bijvoorbeeld bedroeg het nog maar 24 procent.

De stilstand kan mogelijk worden verklaard door de heropleving van de vaste lijn. Belgacom, met zijn succesformule Happy Time, en andere partijen bliezen met aantrekkelijke aanbiedingen de vaste lijn nieuw leven in.

In het jaarverslag van Belgacom, dat gisteren werd vrijgegeven, staat ook dat Belgacom de Belgische staat vraagt de schulden van Congo aan de telecomgroep over te nemen. Bijna een jaar geleden raakte al bekend dat Belgacom een oplossing zocht voor die schulden.

Het gaat om 49,6 miljoen euro, een bedrag dat nog deels stamt uit de RTT-periode. Belgacom denkt dat het zeer moeilijk zal zijn de schulden te recupereren. Ze werden dan ook al afgeschreven in de boekhouding. Indien het bedrijf de schulden kan overhevelen naar de overheid, zijn meerderheidsaandeelhouder, krijgt het volgens zijn voorstel 2 miljoen euro van de staat. Van dat bedrag gaat 1,44 miljoen naar Belgacom omdat het schulden zijn aan dochter BICS, die voor 72 procent eigendom is van Belgacom.

Ontwikkelingssamenwerking

Volgens de woordvoerder van Bruno Tuybens (sp.a), de staatssecretaris voor Overheidsbedrijven, stemde de staat vorig jaar al in met de overname van de schulden. Maar er moet nog een akkoord komen met Belgacom over de modaliteiten. Het is onduidelijk wat de regering gaat doen met de schulden. Mogelijk scheldt België ze geheel of gedeeltelijk kwijt, waardoor het bedrag kan worden gebudgetteerd als ontwikkelingssamenwerking zonder dat daar veel reële uitgaven tegenover staan.

Het jaarverslag van Belgacom leert voorts nog dat Didier Bellens, de gedelegeerd bestuurder van de groep, vorig jaar een brutoloon kreeg van 1,4 miljoen euro. Dat is minder dan de 1,5 miljoen van een jaar eerder. Daar staat tegenover dat zijn extralegale pensioenvergoeding werd opgetrokken van net geen 0,3 miljoen euro in 2005 naar bijna 0,45 miljoen vorig jaar.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud