Belgacom wil schulden Congo overhevelen naar overheid

Belgacom wil de schulden die de Congolese staat heeft uitstaan bij de telecomgroep, overhevelen naar de overheid. In ruil voor deze transactie zou de Belgische staat 2 miljoen euro betalen aan Belgacom. Dit blijkt uit een beheersrapport van de raad van bestuur van Belgacom.

(tijd) De Congolese overheid heeft voor 49,6 miljoen euro schulden uitstaan bij Belgacom International Carrier Services (BICS), de Belgacom-dochter die groothandelsdiensten levert aan andere telecombedrijven. Het gros van de uitstaande schulden dateert uit de tijd van de RTT. De schuld van 49,6 miljoen euro werd afgeschreven in de boekhouding.

Belgacom acht het zeer onwaarschijnlijk dat deze schulden ooit vereffend zullen worden. Via deze transactie hoopt Belgacom toch nog 2 miljoen euro te kunnen recupereren. 'Belgacom wil zijn activa opkuisen', zegt een interne bron.

De beweegredenen van de overheid zijn minder duidelijk. 'Een optie zou zijn om de schuldovername te boeken als een vorm van ontwikkelingssamenwerking', luidt het bij een bron dicht bij het dossier, die er aan toe voegt dat de overheid, als meerderheidsaandeelhouder, jaarlijks een dividend opstrijkt van de communicatiegroep. Over 2006 zou het dividend 341 miljoen euro bedragen.

Indien de overheid instemt met de transactie, kan de meerwaarde voor Belgacom oplopen tot 1,44 miljoen euro. Belgacom heeft 72 procent van BICS in handen, de overige aandelen zijn in handen van Swisscom.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud