België hinkt achterop als telecomland

Wie in België mobiel telefoneert of breedbandinternet gebruikt, betaalt daarvoor meer dan het Europese gemiddelde. Het voorbije jaar zijn de prijzen in ons land maar beperkt gedaald, leert een studie van de Europese Commissie. Het gebrek aan competitie in de Belgische telecommarkt leidt ertoe dat de prijzen hoog blijven. Ons land behoort daarom ook niet langer tot de breedbandkampioenen in Europa.

(tijd) - Elk jaar bestudeert de Europese Commissie de telecommarkt in de Unie. Die kende een groei van 1,3 procent over 2008, terwijl de prijzen opnieuw daalden. De Europeaan betaalt nu gemiddeld 34,5 procent minder voor zijn gsm-rekening dan vijf jaar geleden.

Een gemiddelde gsm-gebruiker betaalt bij ons maandelijks gemiddeld 26,26 euro. Vorig jaar was dat nog 28,24 euro. De daling is onder meer te danken aan de regelgeving. Zowel de MTR (mobiele terminatietarieven, kosten voor een oproep naar een ander netwerk) als de roamingtarieven (bellen vanuit het buitenland) gingen verplicht omlaag.

Maar de Belgische prijzen blijven duidelijk boven het Europese gemiddelde, dat gedaald is tot 19,49 euro. Voor het versturen van sms'jes vanuit het buitenland is België zelfs de duurste van de klas (zie grafiek).

Eenzelfde verhaal voor breedbandinternet, waar de 44,25 euro per maand die de Belg gemiddeld betaalt, duidelijk hoger is dan het gemiddelde van 36,89 euro. Toch nog goed nieuws: het internet in België is snel. Een derde van alle aansluitingen verzorgt snelheden hoger dan 10 Mb/s, dat is voldoende voor een continue stroom van video van hoge kwaliteit.

Maar door de hoge prijzen schaffen Belgen minder snel een gsm of internet aan. Qua gsm-penetratie ligt België met 102 procent onder het Europese gemiddelde (119%). Voor breedband valt België zelfs uit het Europese koppeloton. Enkele jaren geleden behoor- den de Belgen nog tot de wereldwijde breedbandkampioenen, nu staan we op de achtste plaats. De groei vertraagt jaar na jaar. Internet per gsm is met een penetratie van slechts 3,5 procent in ons land marginaal.

Viviane Reding, de Europese commissaris verantwoordelijk voor Telecom, moet niet lang zoeken naar de oorzaken voor de zwakke prestaties. 'Er is nood aan meer concurrentie op de Belgische markt. Ik kijk daarom uit naar de vierde gsm-licentie die geveild zal worden. Die moet zorgen voor minder hoge prijzen.' In tegenstelling tot enkele spelers in de sector, gelooft Reding wel degelijk in de leefbaarheid van een vierde Belgische gsm-operator. Telenet zou daarin geïnteresseerd zijn.

De Commissie gaf haar fiat aan de openstelling van de Nederlandse en de Deense kabel, België onderzoekt nu de gevolgen.

Beterschap

Voor verbetering kijkt Reding ook hoopvol naar de nieuwe Telecomwet, die het BIPT, de regulator voor de telecomsector, veel slagkrachtiger maakt met ondere andere hogere boetes en binnekort een oplossing voor de vele betwistingen rond besluiten van het BIPT.

'Voor ons is het allerbelangrijkste dat de regulator onafhankelijk is, zowel van de politiek als van de sector', zegt Reding. 'We hopen op beterschap, zeker nu een nieuwe leiding aantreedt bij het BIPT.'

Op één vlak behoort België wel tot de beste leerlingen: het duurt in ons land maximum twee dagen om je telefoonnummer van operator te laten veranderen. DS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud