Advertentie

Bellens kocht 14.000 aandelen Telindus via Dewaay

Didier Bellens ©REUTERS

Belgacom-topman Didier Bellens is enkele weken geleden gehoord door de financiële waakhond CBFA in een zaak rond mogelijk misbruik van voorkennis bij de overname van de netwerkintegrator Telindus. Het onderzoek zit in een vergevorderd stadium.

(tijd/belga) - Volgens verschillende bronnen heeft het onderzoek van de beurswaakhond betrekking op de aankoop van 14.000 aandelen Telindus door bank Dewaay, de vermogensbeheerder van Bellens.

Het is onduidelijk of dat gebeurde onder discretionair beheer (waarbij de bank zelf beslist over investeringen en niet de klant). Bij de CBFA wil men geen commentaar kwijt en verschuilt men zich achter het beroepsgeheim.

Voorkennis

Didier Bellens, gedelegeerd bestuurder van Belgacom, stelde maandag in een summiere reactie dat hij enkele weken geleden werd gehoord door de Commissie van het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA). De topman reageert daarmee op het bericht in De Standaard dat hij wordt verdacht van misbruik van voorkennis.

'Ik heb alle gewenste uitleg kunnen geven en vertrouw erop dat de CBFA thans beschikt over alle nodige elementen', verklaart Bellens.

De numero uno van de telecomgroep zou na de beslissing van Belgacom, vier jaar geleden, om een bod uit te brengen op Telindus, zelf aandelen gekocht hebben. Het onderzoek loopt al jaren.

Bellens liet zijn vermogen destijds beheren door een gespecialiseerd huis dat een adviesmandaat had. Het pakket Telindus-aandelen, 50.000 stuks, kocht hij echter op eigen houtje. Telindus noteerde in die periode rond 10,50 euro. Op 29 september 2005 lanceerde Belgacom een bod van 13,50 euro per aandeel op het bedrijf van wijlen John Cordier. Na een biedoorlog met France Telecom betaalde Belgacom uiteindelijk 16,60 euro per aandeel.

Bellens bracht zijn aandelen in op het bod, en streek dus een meerwaarde op van zo'n 300.000 euro. De zaak is volgens De Standaard al een tijdje hangende voor de financiële toezichthouder CBFA. Die wil echter niet bevestigen dat er een dossier-Bellens bestaat.

Als Bellens schuldig wordt bevonden, riskeert hij een boete van minimaal 2.500 euro tot maximaal 2,5 miljoen euro.

Parket

Bij het Brusselse parket loopt tot op vandaag geen gerechtelijk of vooronderzoek tegen Bellens, stelt parketwoordvoerder Jos Colpin. De CBFA heeft het parket niet in kennis gesteld van haar onderzoek. Nochtans hoort dat tot de geplogenheden. 'Het is de gewoonte dat de CBFA het parket op de hoogte brengt als zij voldoende aanwijzingen heeft van een dergelijk geval', aldus Colpin.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud