Advertentie

Ericsson België verhuist banen

©EPA

Bij Ericsson België, de lokale afdeling van de Zweedse telecomfabrikant, verhuizen ongeveer 25 arbeidsplaatsen naar andere landen, waaronder Roemenië. Dat is gezegd in vakbondskringen en Jean-Marc Engels, de algemeen directeur van Ericsson België en Luxemburg, bevestigt de informatie. Het bedrijf en de bonden sloten ook een akkoord over 'arbeidsstabiliteit' voor het voltallige personeel dat de werknemers in geval van ontslag een bijzondere vergoeding toekent.

(tijd) - De 25 arbeidsplaatsen behoren tot de afdeling die netwerkdiensten levert aan operatoren als BASE en Mobistar. Concreet gaat het om netwerkcontrole en -ondersteuning. De betrokken afdeling heeft ongeveer 120 mensen in dienst. Engels zegt dat de verhuizing van de arbeidsplaatsen niet noodzakelijk betekent dat het betrokken personeel zijn baan kwijtspeelt. Mogelijk kunnen de werknemers elders binnen de onderneming aan de slag. De ingreep is bedoeld om de kosten te drukken, maar ook om de dienstverlening verder te verbeteren.

Het bedrijf had vorig jaar een studie opgestart naar de toekomst van de afdeling. Dat leidde tot sociale onrust. Omstreeks dezelfde periode drongen personeelsafgevaardigden aan op een werkgelegenheidsgarantie voor het voltallige personeel van Ericsson, naar analogie met wat overeengekomen was voor een groep personeelsleden die overgekomen was van Mobistar.

Een en ander leidde tot gesprekken tussen vakbonden en directie, maar die liepen spaak. Het kwam zelfs tot een formele verzoeningsprocedure. Die resulteerde pas onlangs in een overeenkomst die vandaag werd goedgekeurd door het personeel. Er komt geen garantie op werkgelegenheid, maar wel 'werkstabiliteit'. Concreet betekent dat dat degenen die de komende 18 maanden hun baan verliezen een bijzondere vergoeding krijgen (formule-Claeys plus twee maanden). Dat is een heel stuk meer dan het wettelijke minimum. Er zijn wel enkele uitzonderingen op die regel. Zo is de bijzondere vergoeding voor de afdeling netwerkdiensten niet beperkt in de tijd. 

Ericsson België, dat de voorbije jaren een sterke groei kende, heeft 450 mensen in dienst, van wie zo'n 200 tijdelijke werknemers, consultants en personeel in onderaanneming. Mogelijk komt er later nog een nieuwe ingreep. De groep kondigde onlangs immers aan wereldwijd 5.000 banen te schrappen. Dat zal volgens een interne mededeling van Carl-Henric Svanberg, de gedelegeerd bestuurder van het Zweedse concern, onder meer gebeuren 'door activiteiten samen te voegen en op minder plaatsen aanwezig te zijn en bepaalde activiteiten te verhuizen naar lageloonlanden'.  

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud