EU-parlement zet stapje in richting van goedkopere roamingkosten

De industriecommissie van het Europese Parlement heeft donderdag ingestemd met een verlaging van de kosten voor mobiel bellen in het buitenland (de zgn. roamingkosten) met 70 procent. Mogelijk worden de lagere tarieven reeds deze zomer van kracht.

(belga) De commissie Industrie, Onderzoek en Energie schaarde zich donderdag achter een tariefplafond van 40 eurocent per minuut voor uitgaande gsm-gesprekken in het buitenland en 15 eurocent voor ontvangen oproepen in het buitenland.

Die tarieven liggen een pak lager dan de plafonds die de commissie Interne Markt vorige maand suggereerde. Daar wou men niet verder gaan dat respectievelijk 50 en 25 eurocent.

Bovendien wenst de industriecommissie dat alle consumenten automatisch van het tariefplafond kunnen genieten, tenzij ze zelf zouden aangeven dat ze een goedkoper aanbod van een bepaalde gsm-operator verkiezen (de zogenaamde opt-out). Ook dit standpunt staat haaks op dat van de commissie Interne Markt, die vorige maand haar voorkeur liet blijken voor een opt-in. In dat systeem zouden gsm-klanten expliciet moeten melden dat ze kiezen voor het Europese tariefplafond.

De onenigheid binnen het Europese Parlement over de hoogte van de maximale tarieven en over de automatische toepassing van de plafonds zal in mei opnieuw aan de oppervlakte komen. Dan stemt het voltallige halfrond over het voorstel van de Europese Commissie. In juni moeten vervolgens ook de 27 lidstaten hun fiat geven.

De Europese Commissie hoopt dat de lagere tarieven voor mobiel bellen in het buitenland reeds deze zomer van kracht zullen worden.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud