Europa buigt zich over staatssteun voor openbare zenders

©BELGA

De Europese Commissie heeft een herziening van de regels over staatssteun voor openbare zenders aangevat. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie nodigt de lidstaten en andere belanghebbenden uit om voor 10 maart hun standpunten bekend te maken.

Ook de financiering van de VRT wordt onder de loep genomen - foto belga 

(belga) - De Commissie wil in de eerste helft van volgend jaar de intussen zeven jaar oude regels over de financiering van openbare zenders opfrissen en aanpassen aan de snelle ontwikkelingen in de mediasector, zo deelde ze donderdag mee.

Momenteel verleent de Commissie de lidstaten veel vrijheid bij de definiëring, organisatie en financiering van openbare audiovisuele diensten. De Commissie waakt er wel over dat de zenders niet meer geld ontvangen dan strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van hun openbare opdracht. Overcompensatie en het aanwenden van subsidies voor commerciële activiteiten is niet toegestaan. Aan die grote principes wenst de Commissie niet te raken.

In het verleden stak de Commissie na klachten van commerciële zenders al vaker haar neus in de publieke financiering van audiovisuele media. Zo werden de voorbije jaren onder meer Frankrijk, Duitsland en Spanje verplicht hun financieringswijze aan te passen.

Intussen wordt ook de financiering van de Vlaamse zender VRT nog steeds bestudeerd, zo bevestigde men donderdag bij de Commissie. Volgens een woordvoerster wordt het dossier in het licht van de regels uit 2001 bekeken en wordt het onderzoek niet opgeschort als gevolg van de op stapel staande herziening van de regels.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud