Europese Commissie start onderzoek naar iTunes van Apple

Apple en een aantal grote platenmaatschappijen zijn het onderwerp van een antitrustonderzoek van de Europese Commissie, die wil onderzoeken of de contracten voor de verspreiding van muziek via het populaire iTunes geen inbreuk zijn op de concurrentieregelgeving.

(tijd) De Europese regulator stuurde in een verrassend manoeuvre een vertrouwelijk standpunt naar Apple en 'grote platenmaatschappijen', waaronder Universal, Warner, EMI en Sony BMG, waarin een aantal bezwaren uit de doeken werden gedaan.

Europa heeft vooral problemen met het feit dat gebruikers in het ene Europese land geen toegang hebben tot het iTunes-platform in een andere lidstaat. Het was de Britse consumentenorganisatie Which? die de bal aan het rollen bracht toen die kloeg over het feit dat de Britse versie van iTunes beduidend duurder was dan in andere landen in Europa.

Een woordvoerder van Neelie Kroes, Europees Commissielid voor Mededinging, gaf aan dat de beperkingen die iTunes oplegt in strijd zijn met de Europese regels die restrictieve praktijken verbieden. Belangrijk is dat Brussel geen uitspraak doet over de incompatibiliteit van iTunes met andere mp3-spelers dan de iPod.

Apple verdedigt zich door aan te geven dat de platenmaatschappijen juridisch beperkt zijn in het toekennen van rechten op muziek uit hun portefeuille. Indien die uitleg niet volstaat voor Europa, riskeert het computerbedrijf pijnlijke sancties. De Commissie liet eerder al haar tanden zien aan Microsoft, dat een boete van 780 miljoen euro kreeg opgelegd wegens het misbruik van zijn dominante marktpositie.

De Commissie bevestigde het bericht op het moment dat Steve Jobs, topman van Apple, in Londen een persconferentie gaf samen met Eric Nicoli van EMI. Die platenmaatschappij is de eerste die via iTunes muziek beschikbaar maakt zonder kopieerbeveiliging. Daarmee is EMI de eerste grote maatschappij die gehoor geeft aan de oproep van Jobs om op te houden met de zogenaamde 'digital rights management'-beveiliging.

Kim Evenepoel

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud