Advertentie

Europese media-aandelen fors hoger na interesse voor Reuters

De Europese mediabedrijven gingen vrijdag fors hoger op de beurs. Aanleiding voor de hausse is de speculatie over een overnamebod door Thomson op Reuters. Naast Reuters sprongen vooral de koersbewegingen van EMI en Wolters Kluwer in het oog.

(tijd) Beleggers speculeerden op een bod door het Canadese Thomson Corp. (een aanbieder van electronische informatie, niet te verwaren met de Franse technologiegroep Thomson) op Reuters, de grootste beursgenoteerde verschaffer van financiele diensten. Thomson zou nog volgens geruchten 600 pence willen bieden voor een aandeel Reuters.

Reuters maakte vrijdagochtend bekend dat het benaderd was door 'een derde partij, geinteresseerd in een overname van het bedrijf'. De toenadering kan al dan niet leiden tot een officieel bod. Wie die partij is, wou het bedrijf niet kwijt. Reuters is bij het brede publiek vooral gekend als een toonaangevend persbureau. Mediabedrijven maken evenwel slechts een heel beperkt percentage van Reuters' omzet uit.

Het aandeel Reuters sloot 25 procent hoger op 615,75 pence. Toch nemen analisten de overnamegeruchten met een korrel zout. 'Rekening houdend met de koersschommelingen en de volumes zou het wel eens om meer dan louter speculatie kunnen gaan,' aldus een waarnemer.

Beleggers sturen andere Europese mediabedrijven in een reactie mee hoger. Vooral de Britse en Nederlandse aandelen klimmen fors. Zo ging EMI Group 8,2 procent hoger tot het hoogste peil in twee maand. De platenmaatschappij liet weten eveneens benaderd te zijn door partijen voor een overname. Wolters Kluwer won 3,6 procent in Amsterdam en reed Elsevier ging 3,4 procent hoger . Volgens handelaren kunnen de Nederlandse uitgevers wel degelijk worden gekoppeld aan consolidatie in de sector. Reed Elsevier en Wolters Kluwer leveren steeds meer online diensten en zijn zo aantrekkelijke overnameprooien. 'Na de reorganisatie is Wolters Kluwer absoluut aantrekkelijker geworden', klinkt het bij een handelaar.

Eerder deze week stond Dow Jones in de belangstelling als overnameprooi. De familie Bancroft, grootaandeelhouder van de informatieleverancier, wees toen een overnamebod van Rupert Murdoch's News Corp. af. News Corp. bood dinsdag 5 miljard dollar.

Dieter Snoeck

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud