'Geen belangenconflict Alfacam-Roularta'

Hugo Vandamme

Baron Hugo Vandamme, bestuursvoorzitter van Alfacam én Roularta, ziet in de combinatie van beide functies geen probleem. Dat verklaarde Vandamme na de algemene vergadering van Alfacam in Lint.

Brussel (tijd) - Twintig minuten, meer had voorzitter Vandamme niet nodig om de vergadering tot een goed einde te brengen. Op de agenda stond dan ook niet meer dan de goedkeuring van het jaarverslag en de verlenging van de bestuursmandaten. Vandamme zag zijn mandaat - net als de andere bestuurders - met drie jaar verlengd.

Dat mandaat was enkele maanden geleden het onderwerp van commotie. Rik De Nolf, de gedelegeerd bestuurder van de mediagroep Roularta, opperde dat het voorzitterschap van Vandamme bij Alfacam én Roularta, een belangenconflict doet rijzen. Roularta is immers eigenaar van de helft van de Vlaamse Mediamaatschapij (VMMa), de moeder van onder meer VTM, 2be en Q-Music. Alfacam, van zijn kant, speelde incubator voor de nieuwe tv-zender Exqi, een potentiële concurrent van VTM en 2be. Voer voor een belangenconflict, aldus De Nolf, die suggereerde dat Vandamme beter ontslag neemt bij Alfacam.

Kwestie

Na de algemene vergadering reageerde Vandamme voor het eerst op de kwestie. 'Alfacam is in oktober uit Exqi gestapt. De zender is nu in handen van Gabriel Fehervari en zijn vrouw Karin Stoop (respectievelijk CEO en COO van Alfacam). Het probleem stelt zich dus niet meer', zei de baron.

Maar wat met de eerste negen maanden van 2009 toen Alfacam wel aandeelhouder was van Exqi? 'Ik zetel in de raad van bestuur van Roularta, niet in die van VTM. Mag ik er trouwens op wijzen dat ik als onafhankelijk bestuurder en voorzitter een grote verantwoordelijkheid draag. Een bedrijf verlaten, gaat niet zomaar.'

'In tegenstelling tot Jean Stock ben ik niet actief bij een televisiezender', voegde Vandamme nog toe. Stock nam eind september als onafhankelijk bestuurder afscheid van Alfacam. De gewezen journalist en programmamaker van RTL en programmadirecteur van M6 is voorzitter van Luxe TV, een tv-kanaal dat wereldwijd publireportages over luxe toont.

Strategie

Stock wordt de volgende drie jaar vervangen door Erik Vanderhaegen, voormalig financieel directeur van Jensen-Group, de Gentse fabrikant van industriële wassystemen. Vanderhaegen is nu partner bij Winx Capital House, een adviseur op het vlak van overnames, fusies, management buy-outs en financiële strategie.

Vanderhaegens benoeming als onafhankelijk bestuurder werd unaniem goedgekeurd door het handvol aandeelhouders aanwezig op de vergadering, samen goed voor ruim 60 procent van het aandelenkapitaal. Het gros van die aandelen staat op naam van Fehervari en Stoop, die op de vergadering werden vertegenwoordigd door hun dochter Sophie. Fehervari en Stoop nemen momenteel deel aan de economische missie van Prins Filip in Brazilië.

Alfacam rapporteerde vrijdag nog over het eerste kwartaal een omzetgroei van 38 procent tot 8,6 miljoen euro. '60 procent van het jaarbudget is al toegezegd', verklaarde Fehervari toen.

Sebastien Rousseau

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud