Geen fusie KPN-Belgacom

Het scenario van een fusie tussen de telecomgroep Belgacom en haar Nederlandse sectorgenoot KPN is helemaal van de baan. Nadat Didier Bellens, de gedelegeerd bestuurder van Belgacom, voorzichtig vraagtekens had geplaatst bij zo'n operatie, laat zijn KPN-collega Ad Scheepbouwer nu aan duidelijkheid niets te wensen over. In een interview met De Tijd zegt hij onomwonden geen heil te zien in een samengaan.

Ad Scheepbouwer, de gedelegeerd bestuurder van KPN. (foto: belga)

(tijd) - De Bel20'er Belgacom en KPN, bij ons onder meer eigenaar van gsm-bedrijf BASE, probeerden de voorbije 15 jaar op zijn minst viermaal de handen in elkaar te slaan, de laatste keer in 2001. Bijna dag op dag een jaar geleden dook het scenario weer op nadat de Belgische regering, die Belgacom controleert, het telefoonbedrijf de opdracht had gegeven 'structurele participaties' aan te gaan, via een overname of een fusie. Sindsdien, en mogelijk eveneens daarvoor, waren er ook opnieuw contacten tussen de twee gewezen telecommonopolisten. Volgens onze informatie waren er in het voorjaar contacten om het pad te effenen voor gesprekken. Maar die werden stopgezet nadat KPN zijn oog had laten vallen op de ICT-dienstenleverancier Getronics, een concurrent van Belgacom-dochter Telindus.

Scheepbouwer ontkent die informatie met klem. Hij zegt geen heil te zien in een samengaan met Belgacom. Hij noemt drie redenen: de participatie van de Belgische staat in Belgacom, het feit dat er te weinig synergie is en het verschil in cultuur tussen de twee ondernemingen.

Staat

'We hebben vorig jaar afscheid genomen van de Nederlandse staat als aandeelhouder. Ik denk niet dat we tot een fusie zullen komen met een bedrijf waardoor we een nieuwe staat als aandeelhouder binnenhalen', zegt hij over het eerste punt. De synergievoordelen, onder andere meer aankoopkracht, noemt hij 'een beetje mager voor zo'n veelomvattende fusie' en cultureel vindt hij dat Belgacom beter past bij France Télécom dan bij KPN.

Het is de vraag hoe Belgacom de opdracht van de regering nu moet invullen. KPN was een van de weinige mogelijkheden om in Europa een fusie met een min of meer gelijkwaardige speler aan te gaan en overnames met een grote strategische waarde liggen niet in het verschiet. Sommigen houden rekening met een toenadering tussen Belgacom en France Télécom.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud