Advertentie

IFPI onderschept 75 procent meer nagemaakte muziekdragers

De federatie van Belgische muziekproducenten (IFPI) heeft vorig jaar 74,25 procent meer illegale cd's en dvd's in beslag genomen. De onderschepping van illegale mp3's en andere kopijen in digitaal formaat steeg met 28,6 procent.

(belga) De federatie nam vorig jaar 7.384 illegale kopijen van muziekalbums in beslag. Ze legde ook de hand op 2.640 reproducties van concerten of videoclips op dvd. De cijfers van de fysieke dragers vallen echter in het niets in vergelijking met de digitale bestanden die in beslag werden genomen. IFPI wist vorig jaar 195.500 illegale reproducties in digitaal formaat (veelal mp3) te onderscheppen.

"We hebben niet de indruk dat er steeds meer illegale kopijen omgaan", zegt Nikolaas De Belie van de federatie. "We werken wel steeds beter samen met de gerechtelijke politie, waardoor we meer in beslag kunnen nemen."

IFPI concentreert zich steeds meer op het internet. Vorig jaar stuurde de federatie meer dan 60.000 verwittigingen naar websites, waardoor 41.905 illegale albums en een honderdtal Vlaamse films en televisieseries werden verwijderd. Op vraag van IFPI Belgium werden in 2006 ook 273 aanbiedingen van de veilingsite eBay gehaald.

In 43 procent van de gevallen waarin namaak werd vastgesteld, kon het dossier worden afgesloten met een minnelijke schikking. IFPI kreeg in totaal 38.999 euro schadevergoeding toegekend. De namakers moesten 82.485 euro boete betalen en kregen in totaal zestien maanden gevangenisstraf en vijf uren werkstraf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud