Internetmarkt herstelt zich in derde kwartaal

De Belgische markt voor internetaansluitingen heeft zich enigszins herpakt in het derde kwartaal van dit jaar. Het aantal internetlijnen groeide met 41.000 of 1,5 procent tot 2,76 miljoen. Dat is nog een relatief lage stijging maar toch al veel beter dan het opvallend zwakke tweede kwartaal, leren cijfers van ISPA Belgium, de vereniging van internetaanbieders.

(tijd) - De stijging is louter te wijten aan de speling van de markt en niet aan een groter aantal partijen dat ISPA cijfers bezorgde, valt te horen bij de vereniging. ISPA tracht namelijk een aantal vrij succesvolle nieuwkomers te doen aansluiten bij de organisatie maar dat is nog niet gelukt.

In het tweede kwartaal waren er slechts ruim 8.000 nieuwe aansluitingen, het laagste peil in vier jaar. De groei van breedband was toen bovendien het kleinst sinds ISPA in 2001 begon met kwartaalmetingen. De vrees bestond dat de markt helemaal tot stilstand aan het komen was. Nu blijkt echter dat het om een extra dip ging in een kwartaal dat traditioneel al niet zo goed scoort.

In de periode juli-september waren er ruim 47.000 nieuwe breedbandaansluitingen. Dat is minder dan in het derde kwartaal van 2007, maar meer dan in 2006. Het aantal trage internetlijnen (smalband) hield bovendien vrij goed stand. Er verdwenen slechts een goede 6.000 smalbandverbindingen, het laagste cijfer in goed zes jaar. Per saldo kwamen er 41.000 nieuwe internetverbindingen bij in ons land tegen 49.000 in dezelfde periode in 2007. De groei op de bedrijvenmarkt bleef wat achter bij die voor particulieren. Er zijn nu net geen 500.000 professionele internetaansluitingen.

Bert Broens

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud